Napetosti u Rusiji desetljećima nisu bile ovako visoke: Jesu li svi spremni slijediti Putina u raj?

02.10.2022. 09:35:00

Putinova mobilizacija ima akutniji učinak na rusko društvo – a možda i na njegovu moć – nego bilo koji događaj od veljače

Plima Rusa tekla je prema Crvenom trgu dok je Vladimir Putin proglašavao aneksiju ukrajinskog teritorija koja će navijestiti blistavu novu eru neprestanog rata s Ukrajinom i zapadom. "Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson, Rusija! Zauvijek zajedno!" glasio je transparent koji visi na trgu Manjež kod Kremlja.

Bilo je krcatih autobusa čvrstih ljudi iz tvornice u blizini Moskve koji su silazili kraj kipa Karla Marxa kako bi proslavili, sveučilišni nastavnici dijelili su pozivnice za pop koncert svojim studentima, radnici koji su vukli naramke ruskih zastava za dijeljenje. Neke od trobojnica nosile su lik Putina. Ovo je Rusija kakvu Putin zamišlja nakon 22 godine na vlasti: ujedinjena, jednostavna, cinična i ropska. Ali stvarni život nije namješteni skup. I dok je Putin okupljao svoje sluge i satrape u pozlaćenoj Velikoj kremaljskoj palači, diljem zemlje, od manjinskih etničkih republika Dagestana i Burjatije do zaleđa Pskova i Penze, do kozmopolitske Moskve, zajednice su u previranju, piše The Guardian u članku u kojem opisuje današnju Rusiju.

Evo kako to izgleda. Stotine tisuća muškaraca napuštaju svoje domove, neki su ugovoreni i mobilizirani za borbu u Ukrajini, a još ih više bježi prema granicama kako bi izbjegli novačenje. U oba slučaja ne znaju kada će doći kući. Napetosti u Rusiji desetljećima nisu bile tako visoke kao sada, pokazuje nova anketa državne Zaklade za javno mnijenje. Od onih koje je ovaj tjedan ispitao centar, 69% je reklo da su osjetili "stres", gotovo dvostruko više od 35% koji su anketi rekli da su se osjećali napeto prije nego što je Putin objavio svoju mobilizaciju. Video snimci prikazuju ruske muškarce pozvane u vojsku kako dolaze u smećem zatrpane vojarne bez časnika ili jednostavno bačeni u snježna polja bez šatora ili uputa. "Nitko nas ne treba", rekao je jedan muškarac u videu objavljenom s polja u blizini Bereznika, u Uralskim planinama. "Otjerali su nas ovamo kao stado ovaca."

Ovi prizori nisu ništa u usporedbi sa strahotama rata koje su Ukrajinci proživjeli od ruskih ruku u posljednjih sedam mjeseci. Ali oni su novi i šokantni za Ruse koji su pokušali ignorirati rat, a sada ne mogu. Ankete pokazuju da Putinova mobilizacija ima akutniji učinak na rusko društvo – a možda i na njegovu moć – nego bilo koji događaj od veljače.

Mobilizacija se odigrala kao tragikomedija. U Tuvi, u južnom Sibiru, vlasti će vašoj obitelji dati ovcu ako se prijavite za služenje vojnog roka, izvijestio je nezavisni medij Holod. U regiji Derbent u Dagestanu policija je sa zvučnicima vozila kroz rezidencijalne četvrti govoreći svim muškarcima u regrutnoj dobi da napuste svoje domove i odu u lokalne centre za regrutaciju. "Jebeni idioti!" bjesnio je čelnik Dagestana, Sergej Melikov, kao odgovor, u videu koji je kružio društvenim mrežama, dok su reakcije na nacrt i pokušaji umirivanja javnosti dostigli vrhunac.

Jesu li svi spremni slijediti Putina u raj? upitala je Tatiana Stanovaja, osnivačica tvrtke za političke analize R.Politik. "Putin u biti predlaže svijetu da će, ako nam zapad ne da Ukrajinu, doći do nuklearnog rata. Hoće li ruska elita u ovoj okladi podržati Putina do kraja? Imam velike sumnje u to." Naravno da ima i onih drugih. "Svakoga ćemo osvojiti, svakoga ćemo pobiti, pljačkat ćemo koga god treba i sve će biti kako želimo", rekao je videu Vladlen Tatarski, borac bataljona Vostok i prokremaljski bloger, koji je bio u publici tijekom Putinovog govora.

U ulici Nikolskaja većina je bila zaokupljena samo pojavljivanjem na koncertu. Jedan je učitelj fotografirao svakog od svojih učenika držeći svoje pozivnice dok su ulazili na događaj. Grupa žena bila je zabrinuta zbog vremena i prometa koji bi im usporavao dolazak i odlazak. "Pričekajmo dok ne počne ulaziti", rekao je jedan.

Bila je to sasvim drugačija scena od one prije osam godina, kada je Rusija anektirala Krim, a Putin je zajahao val političke euforije koja je ojačala njegovu podršku i slomila njegove kritičare. Opozicija se nikada nije oporavila. I bio je to svijet daleko od slike 2018., kada su svjetske zastave na ovim ulicama izvjesili veseljaci tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva – što je bio trijumf za Rusiju s obzirom na to da je samo četiri godine ranije potaknula rat u Ukrajini.

Sada Rusija ima nove simbole. Ispred čuvenog Boljšoj teatra prolazili su muškarci u šeširima sa Z, taktičkim znakom prihvaćenim kao proratni simbol. Nosili su zastave Narodne Republike Donjeck i Novorosije, izmislili su politike za koje Kremlj tvrdi da su stvarne. Amerikanac koji je bio nazočan nosio je motociklističku jaknu s likom Staljina i Putina postavljenim preko juriša na Reichstag 1945. godine.

Na Crvenom trgu je počeo koncert. Pop diva Ala Pugačeva, desetljećima ruska ikona, prije nekoliko je dana s djecom pobjegla iz zemlje. Umjesto njih, tu su bili Oleg Gazmanov Grigorij Leps, lojalni umjetnici za prokremaljske mase, nova je realnost Rusije, kako prenosi The Guardian.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Robert Bajruši

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.