NAROD JE SVOJE REKAO: Većina Hrvata protiv toga da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj

04.12.2022. 08:58:00

Najviše ispitanika, njih 30,3 posto, podupire obuku sanitetskog osoblja i specijalista za razminiranje u Hrvatskoj

Prema istraživanju koje je za RTL Televiziju provela agencija Promocija Plus, 58,2 posto građana Hrvatske protiv je obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj. Takav potez uglavnom ili potpuno podupire 29,4 posto.

Očekivano, uvjerljiva potpora vladinoj inicijativi dolazi od birača HDZ-a, ali i među njima je trećina protiv.

Birači svih ostalih oporbenih stranka, i lijevih i desnih, znatno češće ovu opciju ne podržavaju.

Najviše ispitanika, njih 30,3 posto, podupire obuku sanitetskog osoblja i specijalista za razminiranje u Hrvatskoj.

Dvadeset posto građana podupire ideju da hrvatski instruktori ukrajinske vojnike obučavaju na teritoriju drugih zemalja, a 16,5 posto da se ta obuka odvija u Hrvatskoj. Oko 10 posto građana podupire opciju da hrvatski instruktori ukrajinske vojnike obučavaju u Ukrajini.

Gotovo četvrtina ispitanika, njih 22,7 posto, nije se izjasnila - ili ne žele reći ili ne znaju kako bi se i gdje obuka Ukrajinaca trebala provoditi.

Blizu 37 posto ispitanika (36,6 posto) smatra da se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik RH Zoran Milanović trebaju dogovoriti kako će i gdje hrvatski instruktori obučavati ukrajinske vojnike.

Gotovo jednak broj ispitanika, njih 35,5 posto, smatra da o ovom pitanju treba odlučivati predsjednik Milanović, ujedno i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH. Tek 13,2 posto građana podržava ideju da o obuci odlučuje Hrvatski sabor, i to dvotrećinskom većinom.

Vladu, koja je u Bruxellesu najavila sudjelovanje u misiji, kao mjerodavnu za odluku vidi tek 4 posto građana. ž

Odluku će na kraju donijeti Sabor, 15. prosinca kada je najavljeno glasovanje, vladajućima je potrebna 101 ruka, a pitanje je hoće li o svemu odlučivati i ustavni suci.


NAPOMENA: Ekskluzivno istraživanje za RTL je provela agencija Promocija plus od 30. studenog do 03. prosinca na uzorku od 1300 ispitanika u cijeloj zemlji. Standardnu grešku je +/- 2,7 posto i razinu pouzdanosti od 95 posto.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:SMOLIYENKO DMYTRO/UKRINFORM/RTL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.