NATO SE SASTAJE ZBOG “RUSKE PRIJETNJE”: “Rusija će platiti cijenu ako krene na Ukrajinu”

30.11.2021. 10:41:00

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza sastat će se u utorak u Rigi, zabrinuti zbog gomilanja ruskih trupa blizu istočne ukrajinske granice i migrantske krize između Bjelorusije i Poljske.

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, već je nekoliko puta izrazio zabrinutost zbog neobično velike koncentracije ruskih vojnika blizu Ukrajine u posljednjih nekoliko tjedana.

Stoltenberg je u petak rekao da će ruska agresija na Ukrajinu imati posljedice. On je upozorio Rusiju na “posljedice” i “cijenu koju će platiti ukoliko upotrijebi silu protiv Ukrajine” sa snagama spremnim za borbu upućenima na granice te zemlje.

Karen Donfried, pomoćnica američkog državnog tajnika za europska pitanja, rekla je da se kao odgovor razmatraju sve opcije. Zapadne su zemlje već uvele sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Rusija je anektirala ukrajinski Krim 2014. godine i podupire separatiste u istočnim pokrajinama Luhanjsk i Donjeck, poznatije kao regija Donbas.

Kremlj posljednjih tjedana odbacuje optužbe, navodeći da na svom teritoriju može pomicati vojsku kako god želi.

Ne očekuje se da će odmah doći do djelovanja nakon sastanka u utorak, već da će saveznici pričekati kako bi bolje promotrili situaciju. Neki strahuju od novog upada u ukrajinski teritorij, no nije posve jasno je li Moskva spremna riskirati eskalaciju.

Zabrinutost također izaziva kriza na granici NATO-ve članice Poljske s Bjelorusijom, iako je ona posljednjih dana smanjena.

Tisuće migranata ostavljeno je tamo bespomoćno tjednima, a Minsk, ruski saveznik, ih je navodno slao prema granici kao osvetu za zapadne sankcije.

Unutrašnja pitanja u NATO-u, uključujući i pregled ključnih strateških ciljeva Saveza, nalaze se na dnevnom redu sastanka koji bi trebao završiti u srijedu.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/NATO Secretary General Jens Stoltenberg

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.