NATO se širi; Finska danas ulazi u obrambeni savez

04.04.2023. 10:15:00

Finska će se u utorak pridružiti NATO-u, proširujući obrambeni savez na 31 članicu nakon što je prevladala protivljenje Turske

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će savez obilježiti pristupanje ceremonijom podizanja zastave u "dobrom danu za sigurnost Finske, nordijsku sigurnost i za sigurnost NATO-a u cjelini". Ministri vanjskih poslova NATO-a okupit će se u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku u sjedištu saveza kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini. Sastanak se poklapa sa 74. godišnjicom formiranja saveza. Finska je zajedno sa Švedskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022. nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je njezin zahtjev naišao na protivljenje Ankare kao i ulazak Švedske.

Turska i dalje blokira zahtjev Švedske za članstvo zbog niza spornih pitanja, među kojima je zabrinutost Ankare zbog, kako kaže, nedostatka suradnje u borbi protiv terorizma. Članice NATO-a moraju se jednoglasno suglasiti s primanjem novih zemalja. Nakon višemjesečnih pregovora u kojima je posredovao savez, Turska je na kraju popustila i glasala za prijem Finske u NATO prošli tjedan, ali još nije održala glasovanje o Švedskoj.

 FINSKA SPECIJALNA POSTROJBA UTTI 
Foto: JUSSI NUKARI / SHUTTERSTOCK EDITORIAL  
  •  

Svečanost pristupanja Finske u utorak bit će popraćena sastankom Povjerenstva NATO-Ukrajina, forumom na visokoj razini za ministre saveza koji će raspravljati o suradnji s Kijevom. Sudjelovat će ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. Sastanak Povjerenstva NATO-Ukrajina održava se zbog prigovora Mađarske. Budimpešta je optužila Ukrajinu da ne poštuje prava na mađarski jezik te etničke manjine u zemlji. Mađarska, poput Turske, još nije ratificirala članstvo Švedske u NATO-u zbog spora oko proračunskih sredstava EU-a.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.