Navodno se ubio zaštićeni svjedok koji je trebao otkriti gdje su tijela nestalih Hrvata Bugojna

01.12.2023. 11:14:00

Vijest da je u utorak malo prije podneva na Rostovu, u općini Bugojno, bivši policajac Policijske uprave Donji Vakuf navodno sebi oduzeo život prošla je poput mnogih ovakvih tragičnih događaja koji su u BiH, nažalost, česti. 

Mediji su prenijeli da je pucnjem iz vatrenog oružja M.A. navodno počinio samoubojstvo te da policija istražuje uzroke, odnosno motive čina. Prema saznanjima do kojih su došli, motiv samoubojstva mogao bi biti strahovit pritisak kojem je Aletić u posljednje vrijeme bio izložen.

Svjedok u procesu protiv aktera etničkog čišćenja

Naime, M.A. je bio svjedok Tužiteljstva BiH u slučaju protiv ključnih aktera etničkog čišćenja i progona Hrvata iz Bugojna - Dževada Mlaće, predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna, i Selme Cikotića, zapovjednika Operativne grupe Zapad Armije RBiH. Dan prije nego što je trebao otkriti lokacije s tijelima hrvatskih logoraša Bugojna koje su nasilno odvedeni, M.A. je navodno odlučio okončati vlastiti život. Trenutno se traga za još 15 takvih žrtava, prenosi Večernji list BiH.

FOTO: Flickr (ilustracija)

Ova tragedija potvrđuje intenzivne pritiske s kojima se suočavaju oni koji nastoje razotkriti pažljivo čuvanu istinu o zločinima i etničkom čišćenju Bugojna. Ovaj zločin je planiran i izveden od strane bošnjačkog političkog i vojnog vrha, s Dževadom Mlaćom i Selmom Cikotićem na čelu.

Pritisak na svjedoke

Posljedica je bila protjerivanje 15 tisuća Hrvata iz Bugojna, uz ubojstva, razaranja i pljačku. Također, otvaranje logora značilo je patnju za oko dvije tisuće hrvatskih zatočenika, neki od kojih su proveli punih osam mjeseci, od zarobljavanja ljeta 1993. godine do razmjene u ožujku 1994. godine. 

Pritisak na svjedoke posljednji je pokušaj spašavanja od odgovornosti koju ne mogu izbjeći. Proces ide dalje te je za očekivati da će uskoro biti završen, a osim progona i zločina nad Hrvatima, Mlaćo i Cikotić mogli bi odgovarati i zbog pritisaka zbog kojih je jedan od svjedoka Tužiteljstva navodno digao ruku na sebe.

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: kj/h/Foto: HINA/Ured predsjednika

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.