"NEĆETE NAS SLOMITI" Prosvjednici poslali jasnu poruku te izviždali Vladu

30.06.2023. 11:32:00

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) održava danas mirnu prosvjed na Trgu sv. Marka, u povodu štrajka pokrenutog 5. lipnja radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova.

Organizirana povorka krenut će s Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom, Zakmardijevim stubama, Šetalištem Josipa Jurja Strossmayera, Ulicom Dverce, te Ćirilometodskom ulicom.

“Naši zahtjevi su jednostavni: tražimo povećanje plaća i reguliranje kolektivnog pregovaranja. Vlada RH htjela je svim silama zaustaviti taj štrajk, pa je tužila SDLSN RH. Županijski sud u Zagrebu presudio je da je štrajk zakonit, a takvu je presudu potvrdio i najviši sud u Republici Hrvatskoj – Vrhovni sud RH. Vrhovni sud presudio je da je zakonit i naš zahtjev, istaknut još u postupku mirenja s Vladom RH, za reguliranje kolektivnog pregovaranja. Ne, poslodavac – Vlada RH i četvrti tjedan štrajka nema sluha za ljude bez kojih sustav ne može funkcionirati! I to se sada itekako vidi!”, navodi se u pozivu na prosvjed.

"Idemo do kraja!"

"Premijer je rekao Dobroniću da ne zna koji šešir nosi, mi poručujemo da nosi za pravdu i neka i premijer stavi taj šešir", rekla je jedna prosvjednica iz Dubrovnika i dodala: "Ne popuštamo, idemo do kraja!"

Zvižduk za Vladu

Prosvjednici su stigli na trg Sv. Marka. "Došli ste u goste svom poslodavcu, molim jedan lijepi zvižduk za Vladu RH."

Poruke s prosvjeda

"U ova četiri tjedna pokazala se cjelovita bahatost onih koji bi trebali biti moralna vertikala izvršne vlasti. Sram ih bilo!", poruka je s trga Sv. Marka.

"Mama, ja za tvoju plaću ne bih ni ustao ujutro", stoji u jednom pismu koje je pročitano na prosvjedu.

Poruka premijeru i ministru

"Pozivam ministra i premijera da jedan mjesec uđu u naše cipele i da od ovog povećanja od 100 eura idu na više, plate cipele i sladoled djetetu", poručila je Dijana Gvozdić iz Općinskog suda u  Karlovcu  .

Potplaćeni i poniženi

“Pokušali su nas zabraniti, slali su nam upute, prijetnje... Ali nisu uspjeli, stojimo tu kao prvog dana”, kazala je sudska službenica Općinskog grašanskog suda u Zagrebu Marija  Paun.

Predstavila se kao "potplaćen i ponižen sudski službenik".

"Marija ima kredite, dugove, minuse. Puno je takvih priča", poručila je i dodala da su godinama na koljenima. "Mi smo se sada ustali i vidjeli smo da su oni mali, a mi veliki."

Foto: N1

Ostavka!

Nakon poruka upućenih ministru Malenici, okupljeni su počeli uzvikivati "Ostavka, ostavka!"

"Podnesite ostavku i povucite se časno dok je još vrijeme", poručili su. "Bilo bi vrijeme da se uhvatite lakšeg posla jer vam ovaj ne ide!"

Tulum pred Vladom

Pred Vladom je tulum dana. Radnici sa sudova ne odustaju, štrajkaju već 4. tjedan. #n1info pic.twitter.com/Nl0iymWa01

— Ivana Tomić (@tomicivana_)June 30, 2023

 


 
"Novaca ima"

"Novaca ima. To je 9,5 posto na ono što je Vlada već osigurala", rekao je Goran Arambašić iz Županijskog suda u Velikoj Gorici.

"Nemojte da branitelji dignu šatore..."

"Prijatelj me pita kako živim od 600 eura. A Šime moj, živim k'o pas, i pas bolje živi nego ja. Trebao bih staviti dva implatanta, a kako ministre, otkud mi novaca. I moja unuka od tri godine je u štrajku, ja joj kažem: ljubavi, dida ti može kupiti bicikl samo na rate", rekao je Anton Storić s Općinskog suda u Šibeniku.

"Dajte plaću dostojnu za život. Premijeru, ozbiljno shvatite ove probleme, nemojte nas branitelje da podignemo šatore ispred ministarstva pravosuđa sve dok se ne ispune naši zahtjevi. Mi smo '91. borili se da vi budete tu gdje ste danas, a vi nama danas ne date ni za kruh. U našoj državi došlo je do krize humanosti, vjere i morala", dodao je.

Foto: N1

"Nije kriza zahvatila hrvatski puk nego one koji vladaju", poručio je Storić.

"Napada se predsjednik Vrhovnog suda samo zato što je rekao istinu i postavio pravu dijagnozu. Njegova je svijest na n-tu potenciju, a savjest mu je čista kao suza iz oka. Bilo bi puno bolje svima da je u Hrvatskoj takvih ljudi više", zaključio je.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.