'Nedavno je poskok ugrizao čovjeka kod Splita. Zasad imamo dovoljno protuotrova'

21.05.2021. 14:50:00

Alpinist i gorski spašavatelj, Stipe Božić, apelira na sve koji odlaze u prirodu da se prikladno odjenu. Osim obaveznih čvrstih cipela i dugih hlača važno je, kaže nam, da ljudi dobro paze gdje stavljaju ruke

Dolaskom toplijih dana sve je veća opasnost da tijekom boravka u prirodi susretnete zmiju, baš kao što se to dogodilo muškarcu dok je u šumi nedaleko od Omiša brao šparoge.

Poskoka je fotografirao kako se sunča na grani, a kako je kazao njegov prijatelj, riječ je o najvećem primjerku ove zmije otrovnice koju je ikad vidio. Na području Splitsko-dalmatinske županije svake se godine u prosjeku bilježi pet do šest ugriza poskoka.

- Ove godine zasad smo zabilježili jedan slučaj, prije možda dva tjedna. Riječ je o muškarcu kojega je poskok ugrizao za ruku, hospitaliziran je i imao je srednje tešku kliničku sliku. Što se tiče protuotrova, za sada smo dobro opskrbljeni, ali ako bude potrebe naručit ćemo još seruma. Za sada nije neka epidemija – kazao nam je prim. dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Prije nekoliko dana poskok je za ruku ugrizao i 31-godišnjeg češkog državljanina.

Njega je zmija ugrizla na Velebitu, točnije u Nacionalnom parku Paklenica na predjelu zvanom Lekine Njive, pa je organizirana brza intervencija HGSS-a i HRZ-a.

U akciji spašavanja sudjelovao je i iskusni spašavatelj Srđan Vrsalović koji je kazao kako je akcija bila zahtjevna i dramatična jer je mladić imao jako otečenu ruku sve do ramena.

- Ipak, muškarac je bio stabilan, pri svijesti i dobro je izgledao - rekao je Vrsalović.

24sata
Foto: HGSS

Stipe Božić, proslavljeni alpinist i gorski spašavatelj, kaže nam kako su intervencije helikopterom zbog ugriza poskoka jako rijetke.

- U zadnjih desetak godina u takvim slučajevima intervenirali smo možda pet ili šest puta. Koliko sam vidio, mladić je imao kratke hlače i bio je u majici kratkih rukava, što nikako nije prikladno za boravak u prirodi. Apeliram na sve one koji će se uputiti na izlete da obavezno imaju čvrste cipele i duge hlače, da ponesu štapove i šuškaju dok hodaju. Također, ne manje važno, apeliram i da nigdje ne stavljaju ili guraju ruke. Tako smanjuju mogućnost od ugriza zmije otrovnice – kaže nam Božić.

Izvor: 24sata/PDN/Foto:Wikimedia

Izvorni autor: Tina Jokić/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.