‘NEK’ PLATE RATNU ODŠTETU I AMEN!’ Ćipe gnjevan: ‘Kakva ploča na štali u Stajićevu? Kakva blokada Srbije zbog optužnica?’

29.08.2022. 19:28:00

Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991. vrlo su ustrajni u ideji da bivši hrvatski zatočenici posjete svoje ratno mučilište, srbijanski logor Stajićevo. Već su se u nekoliko navrata pismom zamolbe obraćali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji za tom njihovom željom nije pokazao neki osobit sluh.

Njihova namjera je, objasnili su, zapaliti svijeću onima koji torturu u Stajićevu nisu preživjeli, a plan im je i postavljanje spomen ploče na tom mjestu. Zamolbu su ponovili i ovih dana, a predstavnicima udruge Zoranu Šangutu i Peri Kovačeviću, kao bivši zatočenik priključio se europarlamentarac Predrag Fred Matić te su tako zajedno veleposlanstvu Srbije predali pismo u kojem se poziva da se bivšim logorašima omogući posjet logoru Stajićevo.

Ćipe ne vidi smisao moljakanja Srbije za postavljanjem ploče na logoru

Ova inicijativa nije potpuno jasna saborskom zastupniku Stipi Mlinariću Ćipi koji jako dobro zna kako je to biti logoraš. Unatoč tome, ne vidi svrhu ovoga što Udruga pravnika Vukovar 1991. traži od Srbije:

“Već sam jednom u Saboru napomenuo da pojedini Hrvati boluju od ‘Stockholmskog sindroma’. Za one koji ne znaju, to je ovisnost i određena bliskost s ljudima koji su vas zatočili i mučili. Ja kao bivši logoraš jednostavno ne shvaćam potrebu za odlaskom na mjesto u kojem su mi činili zlo.”

Osim toga, Ćipe upozorava na perfidnu igru Srbije koja će, bude li hrvatska Vlada naivna, po svemu sudeći izaći kao pobjednik:

“Uvjetujemo im povlačenjem optužnica, umjesto naplatom ratne odštete”

“Naša Vlada s Plenkovićem na čelu kaže da će blokirati ulazak Srbije u EU ne povuku li optužnice za pilote. Taj stav je nedopustiv! Pa, Srbija ionako zna da te optužnice nemaju temelj i da su bezvrijedne. Oni će sve do ulaska u EU parcijalno dizati kojekakve optužnice protiv Hrvata, znajući da će naša Vlada uvjetovati njihovo povlačenje i oni će ih i povući jer su svjesni da su neutemeljene. Na taj će način ući u EU, bez da su nam dali lipu za ratnu odštetu zbog ubijene djece, porušenih kuća i spaljenih sela i u konačnici za logoraše od kojih je već 50% preminulo, a da to nije dočekalo. Dakle, plaćanjem ratne odštete trebamo uvjetovati, a ne inzistiranjem na povlačenju lažnih optužnica.”

Ćipe dodaje da ga plaši “igra koju je zaigrala Srbija”:

“Što meni kao logorašu znači postavljanje spomen ploče na štalu u kojoj su me zatočili? To je folklor. Mene zanima sudska presuda da su tamo činjeni zločini i ratna odšteta za ljude koji su pretrpjeli torturu, kao i obeštećenje obitelji koje su nekoga izgubile u tom logoru. Amen!”

Izvor: dnevno.hr/Foto:Screenshot

Izvorni autor: Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.