NEOPROSTIV ZLOČIN ARMIJE BiH! UBILI 22 HRVATA IZ HUMANITARNOG KONVOJA: Gađali ih tromblonima tri sata!

16.06.2021. 09:08:00

BUSOVAČKE STAJE

U lipnju 1993. godine dogodio se još jedan u nizu strašnih zločina koji je na Bukovačkim Stajama počinila Armija BiH i to likvidiranjem 22 hrvatska humanitarca iz Humanitarnog konvoja života koji su prevozili pomoć opkoljenim Hrvatima iz Srednje Bosne.

Jedna skupina prognanika i drugih putnika došla je do Busovače s namjerom da otputuje u tuzlansko područje. Kada im je 14. lipnja 1993. bilo jasno da od puta nema ništa, odlučili su se vratiti u Hrvatsku i pridružili su se konvoju koji je na današnji dan, 16. lipnja krenuo za Sebešić, po hranu za hrvatske civile iz okružene Busovaču.

Tri sata ih gađali tromblonima

U konvoju je bilo 15 hrvatskih civila iz Brčkog, sedam iz Tuzle i oko 70 iz Busovače. Svi zajedno stigli su na Busovačku planinu, gdje su se trebali odmoriti. Dok su se odmarali, opkolili su ih pripadnici Armije BiH. Ne znajući da su opkoljeni, krenuli su oko šest sati ujutro, a nakon samo dvije minute počela je pucnjava sa svih strana. Pripadnici Armije BiH počeli su ih gađati i tromblonima, iz minobacača i to neprekidno tri sata. Ubili su 22 Hrvata iz humanitarnog konvoja.

Sukob između Hrvata i Bošnjaka na području Busovače počeo je nekoliko mjeseci ranije kada pripadnici Armije BiH, 23. siječnja 1993. godine, u selu Kaćuni postavljaju zapreku na regionalnoj prometnici Kiseljak-Busovača-Travnik. Tu su istog dana zaustavljena i ubijena četiri vojnika HVO-a. Jedan od njih je bio Ivica Petrović, zamjenik zapovjednika Vojne policije HVO-a u Busovači.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:facebook

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor: