NEPOZNATA SUDBINA STRANOG DRAGOVOLJCA: Gdje je pokopan Sergej? Uključio se i ruski povjesničar

01.10.2021. 15:52:00

Na današnji dan, 1. listopada 1992. godine za slobodu Bosanske Posavine život je kao pripadnik 101. brigade HVO-a položio Sergej Ulisti.

Za njega su po prvi puta doznali brojni pratitelji stranice Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata, a hrvatski povjesničar Tomislav Šulj objavio je šture podatke do kojih je došao njegov ruski kolega:

Tijelo palo u ruke neprijatelja?

“Zahvaljujući pomoći ruskog kolege, povjesničara dr. Andreia Samchevicha, saznali smo da je puno ime poginulog Slavena Sergej Aleksandrovič Uslistyy, te da je rođen 18. srpnja 1963. u regiji Omsk. Nakon pogibije, pripadnici VRS-a zauzeli su Zborište, te ostaje nepoznato gdje se nalazi Sergejevo tijelo”, piše Šulj.

Foto: Tomislav Šulj

Šulj pretpostavlja da su tijelo i dokumenti Uslistyya pali u ruke neprijatelja, budući da su njegovi podaci o putovnici i podaci o mjestu službe postali poznati službenom Beogradu.

“Naime, oni Uslistyya navode na popisu stranih državljana koji su se borili u hrvatskim postrojbama (popis je predan uredu UN -a u Ženevi.). Ukoliko postoje podaci o mjestu sahrane slavenskog brata bilo bi lijepo znati ih da se čovjeku može makar jednom godišnje zapaliti svijeća”, zaključuje hrvatski povjesničar.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Facebook/Ilustracija

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.