NEREDI U VELIKOJ LOŽI: Potukli se najugledniji masoni, jedni drugima razbijali automobile?

21.02.2020. 17:31:00

Jučer su neki bosanskohercegovački mediji objavili vijest da je na izbornoj skupštini Velike masonske lože BiH u Sarajevu došlo do fizičkog obračuna u kojem je najteže stradao ‘meštar’ lože Edvin Dervišević, koji je pokušao spriječiti tučnjavu.

Agencija SRNA objavila je vijest da su tim sukobom kulminirale dugogodišnje međuetničke napetosti unutar Velike masonske lože BiH te da se sukob iz zgrade u sarajevskom naselju Radava, u kojem se održavala izborna skupština, prenio na ulicu gdje su, navodno, palicama i kamenjem masoni jedni drugima porazbijali skupocjene automobile.

Srbi i Hrvati protiv Bošnjaka

Time je, prema istom izvoru, došlo do konačnog raspada masonskog bratstva u BiH, a navodno zbog dominacije Bošnjaka unutar bosanskohercegovačke masonerije.

Glavni akteri navodnog sukoba bili su prof. dr. Izet Rađo, prof. dr. Edib Delić i dr. Adi Rifatbegović s jedne te skupina Srba i Hrvata iz Velike lože u čiju je zaštitu stao spomenuti prof. dr. Dervišević i pritom izvukao ‘najdeblji kraj’.

Prema istim izvorima, eskalaciju sukoba masona koji se prenio na ulicu na kraju je spriječilo osiguranje iz obližnje vile šefa Delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.

“Sve je izmišljeno, sukoba nije bilo”

Danas, pak, portal Klix.ba prenosi izjave navodnih aktera tučnjave koji tvrde da je sve izmišljeno i da nije bilo sukoba.

Rifatbegović je za taj portal kazao da su tvrdnje smiješne i nije ih želio ni komentirati. Nije čak želio ni potvrditi je li uopće trebala biti održana skupština Velike masonske lože BiH. O navodnom incidentu nije želio govoriti ni Aleksandar Lazarević, član masonske lože Feniks iz Banje Luke, kao ni šef Velike lože Dervišević.

I iz Delegacije EU-a demantiraju da je osiguranje Lars-Gunnara Wigemarka spriječilo sukob.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.