NEŠTO LOŠE SE KUHA U BiH! Dodik došao na opasnu ideju, stižu upozorenja sa svih strana: ‘Srbi su jednom obranili zemlju, učinit će to ponovno bude li nužno’

22.04.2023. 18:17:00

Ponovno vrije u Bosni i Hercegovini nakon što je lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio kako će u ponedjeljak organizirati potpisivanje zajedničke izjave stranaka zastupljenih u parlamentu RS-a kojom se BiH kao državi osporava pravo na imovinu. On inzistira na tome da su sve nekretnine na teritoriju BiH koje je ona naslijedila zapravo imovina entiteta

Na taj način prkosi i pravorijeku Ustavnog suda BiH koji je entitetima zabranio raspolaganje tom imovinom sve dok se njen status ne uredi zakonom koji bi donio parlament BiH. Dodik poziva sve Srbe zaposlene u tijelima vlasti BiH da se povuku iz institucija ukoliko se taj zakon donese.

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić optužili su nakon toga Dodika kako bi njegova inicijativa mogla dovesti do raspada i rata u BiH, a on je pak poručio da će se Republika Srpska braniti svim sredstvima.

Kontrola na granicama entiteta

Izjavom koju je predložio također prijeti uspostavom kontrola kretanja na međuentitetskoj granici.

Bećirović mu je u subotu odgovorio porukom kako bi ti koraci predstavljali “igru vatrom” s opasnim posljedicama jer su otvoreni put u separatizam.

“Njegovi separatistički potezi mogu ugroziti mirovni proces. On već duže vremena postaje prije svega sigurnosni, a ne politički problem i to moraju shvatiti ljudi na Zapadu”, kazao je Bećirović novinarima u Sarajevu.

“Mi imamo i puno više prijatelja i izvan države i ja mu još jednom poručujem neka se ne igra s državom BiH. Država BiH je jača od svakog zlotvora”, kazao je Bećirović.

“Srbi su jednom obranili svoju zemlju”

Komšić je pak u subotu u objavi na Facebooku ustvrdio kako Dodik ide putem “konačnog odcjepljenja” RS-a od BiH, a tvrdi kako mu u tome na neki način pomaže i lider HDZ-a Dragan Čović jer ne odustaje od njihovog ranije proklamiranog partnerstva.

Dodiku nije trebalo dugo kako bi odgovorio optužujući Bećirovića da je on taj koji ruši mir. “Poručio bih da se ne igra velikim riječima i prijeti tuđim oružjem”, kazao je Dodik uz konstataciju kako su bosanski Srbi jednom obranili “svoju zemlju” pa će to učiniti ponovo bude li nužno.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Guliver Image

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.