Ni generali nemaju jedinstven stav o proslavi Oluje; ovo su njihovi argumenti za Knin ili Glinu

05.06.2021. 07:45:00

Nakon što je premijer Andrej Plenković odbacio ideju predsjednika Zorana Milanovića da se proslava Oluje ove godine održi u Glini, a da se u Kninu slavi svakih pet godina, o najnovijoj 'oluji' u odnosima državnog vrha izjasnili su se i pojedini generali Hrvatske vojske. Iz njihovih komentara na RTL-u jasno je da ni generali nemaju jedinstven stav

General Ljubo Ćesić Rojs u petak je za N1 rekao da proslava Oluje 'mora biti u Kninu', no neki dopuštaju i druge opcije.

'Ne uzimati Knin kao centralno mjesto, dostojanstveno, bilo bi loše, ali neke godine ili bilo koju drugu godinu kad nije okrugla godišnjica može se proslaviti i u drugim gradovima', rekao je glavni tajnik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić za RTL.

Ljubo Ćesić Rojs ističe da je oslobođenje drugih krajeva Hrvatske krenulo tek nakon ulaska HV-a u Knin 5. kolovoza: 'U Glinu se ušlo 8. kolovoza bez ispaljenog metka, a 7. kolovoza ratni ministar Gojko Šušak u hotelu Westin izjavio je da je rat završen. Prema tome, cijela Hrvatska i u svim gradovima treba slaviti, ali središnja proslava treba biti u Kninu.'

Kod Gline, tri dana nakon oslobođenja Knina, generalu Stipetiću predao se 21. kordunski korpus, zbog čega predsjednik i dio generala zagovaraju proslavu u Glini.

'Ove godine proslava obljetnice Oluje trebala održati na Banovini, tijekom Domovinskog rata neprijatelj je tu očekivao težište napada. Hrvatska vojska je baš na tim prostorima u Oluju prva izašla na državnu granicu', govori umirovljeni general Hrvatske vojske Luka Džanko.

Ministar branitelja nema dvojbi - slavit će se u Kninu.

'Vlada i ja kao potpredsjednik Vlade i resorni ministar hrvatskih branitelja stojim pri stavu da ćemo nastaviti obilježavati VRO Oluja u cijeloj RH, kao što to činimo za sve važne blagdane, ali Knin kao središnja i stožerna točka pobjede u Domovinskom ratu ostaje i središnje obilježavanje obljetnice operacije Oluja i ove godine bit će u Kninu', rekao je Tomo Medved.

O lokaciji proslave obljetnice Oluje raspravljat će i Hrvatski generalski zbor i to već u utorak kada zasjeda Upravni odbor.

Podsjetimo, predsjednik Milanović u intervjuu za RTL rekao je da se u Knin uopće nije išlo zadnje tri godine života predsjednika Franje Tuđmana.

'U Kninu su se naši okupili na Dan pobjede nakon godinu dana, '96. i onda '97., '98. i '99. ništa. Knin je vratio Ivica Račan, paradoksalno. Dakle, da odemo recimo u Glinu ove godine, tamo se predao korpus vojske takozvane Republike Srpske, odnosno našoj vojsci. To je tamo slučajno bio Petar Stipetić, mogao je biti netko drugi', kazao je MIlanović, naglasivši da se ginulo i oko Petrinje i Gline.

'Tamo je sto i više naših momaka izgubilo život. Zar to nije razlog da se tamo bar jednom obilježi...i uz to, naravno Zagreb je glavni grad Hrvatske, nije Knin. Svaka čast Kninu, ali Knin nije Berlin. Mi slavimo pobjedu negdje gdje nije bio ni centar novca, pameti, organizacije, ničega ustvari...jedan željeznički ranžirni kolodvor s malo većom kasarnom u Jugoslaviji gdje se gojio i stvarao Ratko Mladić i slični ljubimci naroda. Kninu svaka čast, ali nije nužno da budemo tamo svake godine. Nema nitko materijala svake godine tamo držati jedne te iste ili nove epohalne govore. To se pretvori u čistu formu. Da se ne bi pretvorilo u formu, idemo obilaziti druga mjesta u Hrvatskoj', predložio je Milanović.

Izvor: tportal.hr/Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Izvorni autor: S. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.