NIJE ČUDO DA VELIKANI DOLAZE UPRAVO NA MAKSIMIR! Dinamo je u posljednjih 15 godina napravio strađan posao

28.06.2022. 19:20:00

Dinamo ima reputaciju vjerodostojnog partnera na tržištu - izvoznik je igrača koji se većinom pokazuju isplativim ulogom za kupca
 
  

Prodaja Bartola Franjića jedan je od transfera koji puno govori o pozicijama GNK Dinamo. Ne samo transfernog statusa s kojim se sada, gotovo kao neko veliko iznenađenje, objašnjava povod za 7-8 milijuna eura koje će Modri inkasirati za "alternativnog igrača". Stvari, doduše, ne stoje baš tako.

Franjić je gotovo dvije godine u statusu prvotimca Dinama. Skupio je od listopada 2020. godine 82 utakmice u raznim domaćim i europskim natjecanjima (prosjek 60 minuta, a ove sezone 74), a zajedno s nastupima u U-21 selekciji, ima ukupno 35 utakmica za hrvatske mlađe reprezentacije. Franjić je izdanak Dinamove škole i spada među one igrače koji ne impresioniraju atrakcijama medije, a niti veći dio navijačkog svijeta. Igra taj 188 centimetra visoki igrač vrlo odgovaran nogomet, taktički disciplinirano, s maksimalnim pristupom na koju god ga poziciju treneri postave. Treneri, zapravo, obožavaju takve polivalentne igrače, koji imaju tehničko znanje i fizičku moć, pa su korisni i kao defenzivni vezni, i kao bekovi ili stoperi. Franjić je ozbiljan igrač, koji se podređuje kolektivu, a nije sklon nametati se u prvi plan...

Kad se standard dobrih partija u klupskim natjecanjima nadopuni sa sudjelovanjem Dinamovih igrača u reprezentaciji Hrvatske (i nekim drugima), onda je logično da igrači koji osiguravaju takve razine i domete privlače pažnju inozemnih klubova. Ostavimo li po strani epohalne dimenzije transfera Modrića Pjace (preko 20 milijuna eura), te novije uspješne izvozne linije za Gvardiola Olma (do 20 milijuna eura), brojke ukazuju da je Dinamo izveo mnoštvo igrača u razinama 6-15 milijuna eura. Upravo činjenica da je afirmirao jednog Modrića, pa KovačićaBrozovićaMandžukića i slične vedete, "ozvučilo" je u Europi produkte modrog kluba. I na tom tragu kvalitete se onda dodatno zapaze igrači, koji u relaciji kvalitete-učinka s cijenom (primjerice, Majer, Rog, Šunjić, Jakić, Moro i drugi...) od 6-12 milijuna eura predstavljaju dobitnu situaciju za sve aktere posla.

Financijska moć

Nema dvojbe da je Dinamo vrlo kvalitetno razvio sustav selekcioniranja s perspektivom izvoza vrijednosti. Dinamo je financijski vrlo moćan, ne samo u hrvatskim okvirima nego i u širem okruženju, što mu olakšava privlačenje svih onih igrača koji se smatraju višom razinom kvalitete. Dinamo, naravno, nije bio uvijek bogat kao što je danas. No, u prvoj dekadi ovog milenija, uz podršku Grada, napravljen je prvi veliki financijski iskorak u domaćim okvirima, a onda su se na to nadovezale uspješnosti klupskih čelnika da oplode selekcijske i natjecateljske kvalitetne domete i u europskim financijskim okvirima.

U tom poslu ključnim ostaje kvaliteta igrača. Jer, par puta možete prodati igrača koji se pokaže da nije na razini očekivanja kupaca, ali kada ste u kontinuitetu izvoznik igrača koji se većinom pokazuju vrlo isplativim ulogom za kupca, to znači da ste stvorili reputaciju vjerodostojnog partnera na tržištu. Svaki klub koji kupuje želi kvalitetnog igrača i po što prihvatljivijoj cijeni. Dinamo je zato vrlo posjećen izlog jer osigurava ravnotežu kvalitete igrača i novčanog ulaganja.

 
 

Dodatna potvrda

Činjenica jest da je Franjićev transfer još jedna potvrda, kome je trebala, da je Dinamov status u europskom nogometu tijekom prošlih petnaestak godina iznimno ojačan, te je naposljetku postao standard. U tom razdoblju je maksimirski klub, uz domaću dominaciju, iskoračio u natjecateljskom europskom kontekstu. U različitim verzijama (Liga prvaka, Europska liga...) Dinamo je kontinuirano prisutan, a nekadašnje bljeđe predstave i rezultate zamijenili su plasmani u grupne faze, pa čak i ulazak u proljetni dio europskih natjecanja.

Izvor: sportske.hr/Foto: GNK Dinamo

Izvorni autor: Robert Matteoni

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.