Nije prošla inicijativa oporbe: Beroš ostaje ministar

08.07.2022. 12:34:00

Hrvatski sabor je današnju sjednicu započeo glasovanjem o povjerenju ministru zdravstva Vilija Beroša. Inicijativa oporbe za smjenom ministra nije prošla, 78 zastupnika glasalo je protiv te odluke, a 52 zastupnik glasao je za opoziv.

‘Cjepivo i nuspojave cjepiva protiv covida zaslužuju da se osudi postupanje Ministarstva i nadležni službi’

Prije glasanja o povjerenju Berošu, nekoliko se zastupnika javilo za stanku. Prva je Anka Mrak Taritaš iz Kluba Centra i Glasa.

“Jedan ministar treba kao prvo gledati korist naših sugrađana, a onda gledati da sustav funkcionira. Tko je od naših građana zadovoljan funkcioniranjem u zdravstvu, onih 900 tisuća koji još čekaju na preglede? O tome kako se uspio ministar Beroš posvaditi s cijelim sustav – nema niti jedne stručne udruge s kojom se on nije posvađao. Beroš kad ne zna riješiti problem, onda to riješi na način da kaže da će to riješiti liječnici obiteljske medicine”, rekla je Mrak Taritaš.

Za riječ se javio zastupnik Željko Sačić.

“Prijedlog o opozivu ministra Beroša je nepotpun. Nisu se dotaknuli upravljanje krizom u pandemije. Bez procjene su uložili ogroman novac na nabavu cjepiva koje nije polučilo rezultate. Mi moramo otvoriti i tu temu. Jer cjepivo i nuspojave cjepiva protiv covida zaslužuju da se osudi postupanje Ministarstva i nadležni službi”, kazao je.

‘Problem je u nepodnošljivoj lakoći identificiranja države s HDZ-om’

U ime kluba Socijaldemokrata stanku je zatražio Franko Vidović.

“Mi ćemo biti za smjenu ministra Beroša, ali nismo potpisali zahtjev za ostavkom iz sasvim principjelnog razloga. Krajnje smo nezadovoljni upravljačkom paradigmom. Ako imamo situaciju da su nam ministri bahati, da nam bivši ministri pune zatvore, mogli bismo zatražiti smjenu bilo kojeg ministra u ovoj Vladi. Mi nismo i ne želimo da ostane dojam – Beroš je problem za sustav, promijenit ćemo ga i bit će sve u redu, time zamagljujemo stvarnu bit problema. Problem je u nepodnošljivoj lakoći identificiranja države s HDZ-om”, rekao je.

Za riječ se javio i Krešo Beljak.

“Glasat ćemo za opoziv. Ono što nas najviše brine je jedna stvar koja je kroz medije stavljen pod tepih, a to je trgovina organima. U Zagrebu se trguje organima i to rade isti oni kolege liječnici koje se svi više pozivaju na priziv savjesti, da bi ovakve stvari za koje sam mislio da se događaju u trećim zemljama dogode u Zagrebu. Ministar Beroš je moralno odgovoran za tu svinjariju i to je nešto što se ne smije događati u Hrvatskoj”, kazao je.

‘Govorilo se o nekim problemima koji ne postoje samo za vrijeme Beroša’

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin također se javio za riječ.

“Tražim stanku kako bih vas pozvao da razmislite svojom glavom i glasate po savjesti, ali ja znam da vi to nećete učiniti. Vi ćete danas biti svi ponosni i reći – ‘obranili smo ga’. To što ste vi obranili dobrog vojnika Beroša neće promijeniti situaciju u zdravstvu”, rekao je.

Željko Reiner je zatražio stanku u ime kluba HDZ-a.

“Ovdje smo diskutirali od 15:45 do 00:45 i pritom se razgovaralo o svemu i svačemu osim onih 8 točaka kojih je oporba stavljala “na dušu” ministru Berošu. Tijekom te rasprave od 32 zastupnika, dobar dio vremena nije bilo tih zastupnika. U nekom trenutku čak samo njih 4. Neki uopće ne znaju o čemu se radi kad se govori o transplataciji organa. Treba vrlo jasno reći, govorilo se o nekim problemima koji ne postoje samo za vrijeme Beroša”, kazao je potpredsjednik Sabora.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:fah

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.