Njegovo geslo bilo je “Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega” – rođen hrvatski domoljub Miro Barešić

10.09.2020. 18:45:00

Na današnji dan 1950. godine u Šibeniku je rođen hrvatski domoljub Miro Barešić.

Još kao mladić napustio je kao politički emigrant Jugoslaviju i otišao u Švedsku gdje 1971. godine sudjeluje u pokušaju otmice jugoslavenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića koji je tom prilikom smrtno stradao. Osuđen je na doživotni zatvor no nakon što je skupina Hrvata otela švedski zrakoplov tražeći puštanje osuđenih za ubojstvo Rolovića, prebačen je u Španjolsku. Nakon nekog vremena ondje je pomilovan te odlazi u Južnu Ameriku gdje započinje novi život.

Uhićenje Anđelka Brajkovića i Mire Barešića u Švedskoj

Ipak, 1980. godine njegov identitet je otkriven te je izručen Švedskoj gdje započinje svoju borbu za slobodu štrajkom glađu jer mu je prijetilo i izručenje Jugoslaviji odnosno smrt. Napokon 1987. protjeran je iz Švedske u Paragvaj iz kojeg se početkom Domovinskog rata vraća u domovinu. Odmah se stavlja na raspolaganje novoj hrvatskoj vlasti.

Miro Barešić s obitelji

U borbi za slobodu Hrvatske kojoj je posvetio cijeli svoj život poginuo je u zasjedi prilikom diverzantske akcije kod Miranja nedaleko Benkovca, a u istoj akciji smrtno su stradali i Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić. Kako su u to vrijeme ključne pozicije u sigurnosno-obavještajnom aparatu držali njegovi dojučerašnji neprijatelji ne čudi da je njegova pogibija i danas predmet brojnih rasprava. Jedan od preživjelih u toj akciji Tvrtko Pašalić jednom se prilikom osvrnuo na crni 31. srpnja 1991. idućim riječima:

Negdje između 13 i 14 sati, upali smo kod Miranja Donjih u zasjedu. Pucalo se sa svih strana, pješačkim naoružanjem ali i minobacačima. Bilo je jasno da smo izdani, da su nas dočekali tamo i bili smo u potpunom okruženju. Ja sam se, zajedno s vodičem, izvukao posljednji i vjerujem da me neka viša sila spasila. Iz okruženja sam se izvukao tek oko 21 sat navečer, a oni su cijelo to popodne češljali teren, sipali vatru na nas sa svih strana.

Tijelo Mire Barešića počiva u Aleji poginulih branitelja na zagrebačkom Mirogoju.

Mirovo je geslo bilo: “Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega!” Neka to bude i naše geslo! Miro, počivaj u miru, ovdje na Mirogoju, i čekaj dan svoga osobnoga uskrsnuća, uskrsnuća svoje Hrvatske! Neka ti Gospodin bude vječna nagrada!

otac Vjekoslav Lasić

Izvori
Literatura
Turić, Gordana. U viteza krunica (knjiga II). Zagreb: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Zagreba, 2008.

Televizija
Miro Barešić – Život za Hrvatsku. Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva. scenarist i redatelj Obrad Kosovac, 2013.

Izvor: domovinskirat.hr/Foto:domovinskirat.hr

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.