Njemačka Ukrajini šalje tenkove. Rusi raketirali školu u Sjeverodonjecku i ubili troje ljudi: "Više od 200 osoba, uključujući djecu, nalazilo se tamo"

20.05.2022. 17:46:00

86. DAN RATA

Rat u Ukrajini traje 86. dan. Rusi traže ukidanje sankcija kako bi dozvolili promet ukrajinskim lukama. U subotu ujutro zaustavit će dotok plina u susjednu Finsku. Francuska evakuira ranjene Ukrajince i teško bolesnu djecu i prevozi u svoje bolnice na liječenje, prenosi Dnevnik.hr .

  • Njemačka će Ukrajini poslati 15 tenkova Gepard.
  • Ruska vojska granatirala je školu u Sjeverodonjecku u kojoj se skrivalo dvjestotinjak ljudi, među njima u djeca. Ubijene su tri osobe.
  • Francuska evakuira ranjene Ukrajince i teško bolesnu djecu kako bi se liječili u francuskim bolnicama.
  • 21-godišnji Rus kojemu sude za ratne zločine pokajao se na sudu.
  • Rusi u subotu ujutro zaustavljaju dotok plina u Finsku.
  • Zapovjednik ukrajinske pukovnije Azov Denis Prokopenko kazao je kako su dobili naredbu da prestanu braniti Mariupolj i spašavaju živote boraca.

17:18 Sedam osoba je ozlijeđeno nakon ruskog raketiranja u gradu Lozova, u ukrajinskoj regiji Harkiv. Snimke pokazuju guste oblake dima kako se dižu u zrak nakon što je projektil pogodio zgradu u regiji.

Ukrajinske snage nastavljaju oslobađati regiju Harkiv istočno od Kijeva dok ruske snage pokušavaju izvršiti još veći pritisak u Donbasu.

Njemačka šalje tenkove Ukrajini

17:11 Njemačka će isporučiti prvih 15 tenkova Gepard Ukrajini u srpnju, potvrdio je glasnogovornik ministarstva obrane. Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dogovorila je ovu isporuku u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim putem videoveze, dodao je glasnogovornik.

Prošlog mjeseca Njemačka je objavila da će prvi put opskrbiti Ukrajinu teškim naoružanjem, odnosno tenkovima za protuzračnu obranu Gepard, nakon optužbi da je prvotno odugovlačila s isporukom teškog naoružanja Kijevu. Od tada je Njemačka također Kijevu obećala sedam samohodnih haubica i počela obučavati ukrajinske vojnike na njima.

Slovenija i Poljska podržavaju davanje statusa države kandidata za EU Ukrajini

16:52 Slovenski i poljski predsjednici Borut Pahor i Andrzej Duda zalažu se za davanje statusa države kandidata za članstvo u EU Ukrajini, javlja slovenska novinska agencija.

Ljubljana i Varšava smatraju da Ukrajina, ali i BiH, zaslužuju dobiti status kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, složili su se Duda i Pahor. Kako javljaju slovenski mediji, oni smatraju da Ukrajini treba i dalje omogućiti humanitarnu i vojnu pomoć u obrani od ruske invazije te da na Moskvu i dalje treba vršiti pritisak sankcijama. Podržali su i dodjelu statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini.

Duda je na konferenciji za novinare s Pahorom kazao da su razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći Ukrajini, budućnosti EU-a, ali i ulasku Švedske i Finske u NATO savez. Pahor je rekao da je pred rusku invaziju na Ukrajinu iskreno smatrao da poljski predsjednik "pretjeruje" u svojim upozorenjima o prijetnji pred kojom će se naći i Europa, ali da se pokazalo kako su upozorenja iz Poljske bila točna.

"Dugo smo smatrali da su upozorenja poljskog predsjednika pretjerivanje kada je riječ o namjerama i ambicijama Rusije, ali se pokazalo da se agresija dogodila, te su mi analize poljskih prijatelja sada vrlo značajne i dobro ih razumijem", kazao je Pahor, pohvalivši Poljsku koja je odlično prihvatila izbjeglice iz Ukrajine.

Pahor je rekao da Slovenija za razliku od Poljske "nikad nije bila pod ruskom okupacijom", te je prije invazije Moskve na susjednu državu s Ruskom Federacijom nastojao uspostaviti dobre odnose. "No, simpatije su se zbog invazije preokrenule i ne razumijemo ono što Rusija radi", kazao je slovenski predsjednik.

16:45 Francuska je u petak objavila da je pokrenula svoj prvi let medicinske evakuacije iz Poljske za ranjene Ukrajince i djecu oboljelu od raka. U priopćenju francusko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je današnjim letom evakuirano sedam Ukrajinaca ranjenih u ratu i troje ukrajinske djece oboljele od raka i njihovi skrbnici, piše CNN.

Pacijenti će se liječiti o trošku Francuske u raznim bolnicama diljem zemlje, navodi se u priopćenju. "Francuska ostaje predana podršci Ukrajini i stanovništvu pogođenom posljedicama ruske agresije", priopćilo je ministarstvo.

Španjolska podržava ulazak Ukrajine u EU

16:35 Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je da njegova zemlja podržava ambiciju Ukrajine da se pridruži Europskoj uniji. Europska komisija izdat će izvješće u lipnju o tome hoće li prihvatiti zahtjev Ukrajine da postane kandidat za članstvo u EU, piše Sky News.

"Ako izvješće Europske komisije bude pozitivno, Španjolska će podržati težnje Ukrajine da postane kandidat, a nakon toga će se čelnici država i vlada sastati kako bi razgovarali o načinima da se to dogodi", rekao je.

16:28 Ruska vojska pucala je na školu u Sjeverodonjecku u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk. Ubijene su tri odrasle osobe, navodi čelnik Luganske regionalne državne uprave Serhij Hajdai.

"Više od 200 ljudi, uključujući djecu, nalazilo se u školi kada se dogodio napad jutros", rekao je. Navodi da policija pokušava prevesti ljude u drugo sklonište.

U Lugansku je "djelomično ili potpuno uništeno" oko 11.000 kuća, od kojih je gotovo 3000 visokih zgrada, istaknuo je. Bolnica nastavlja s radom u gradu, ostalo je nekoliko liječnika i drugog osoblja, izvještavaju ukrajinske Hromadske.

21-godišnjem vojniku sude za ratni zločin

16:15 Zapovjednik ruskog tenka koji je ranije ovog tjedna priznao krivnju za ubojstvo nenaoružanog ukrajinskog civila rekao je da će prihvatiti svaku sudsku kaznu. 21-godišnjem Vadimu Šišimarinu se sudi za ratne zločine u Ukrajini. Rekao je da je "bio nervozan zbog onoga što se događalo" i da "nije želio ubiti" 62-godišnjaka.

"Iskreno mi je žao. Nisam želio da se to dogodi, nisam htio biti tamo, ali dogodilo se. Želio bih se još jednom ispričati. I prihvatit ću sve mjere kazne koje mi budu određene", dodao je. U završnoj riječi, njegov odvjetnik Viktor Ovsjanikov rekao je da njegov branjenik nije kriv za ubojstvo s predumišljajem i ratne zločine i zatražio je od sudaca da ga oslobode.

Za The Guardian je na kraju ročišta rekao da je njegov klijent po zapovijedi ubio civila i stoga ne smatra da je to kršenje pravila ratovanja. "Ovdje nema namjere", rekao je. "Bilo je to izvršenje zapovijedi... nije ga htio ubiti, a to ima određeno pravno značenje. Izdvojio bih one gadove koji su pucali u potiljak civilima u Buči za vrijeme okupacije", dodao je Ovsjanikov. "To je sasvim drugačije od okolnosti u kojima je bio moj klijent", smatra.

Srušili ruski tenk pa zapjevali

15:19 "'Yesterday, all my troubles seemed so far away…', pjesma je Beatlesa iz daleke 1965. godine. No, ukrajinski vojnici ju nisu zaboravili.

Dužnosnik Anton Heraščenko objavio je na svojem Telegram kanalu video uništavanja ruskog tenka i vojnike koji su zapjevali upravo pjesmu Beatlesa. "Ovo je pjesma koju pjevaju ukrajinski heroji nakon što su uništili još jedan tenk Orka. 80. brigada, regija Lugansk", napisao je.

14:44 Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je kako će se i dalje protiviti ulasku Švedske i Finske u NATO tijekom sutrašnjeg razgovora sa tim zemljama.

14:30 EU je isplatio 600 milijuna eura Ukrajini u sklopu programa financijske pomoći, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto: video screenshot/Dnevnik.hr

Izvorni autor: Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.