Nova akcija Porezne uprave: Pod istragom oko 50.000 obrtnika paušalista

21.10.2021. 09:40:00

Porezna uprava počela je novu akciju nadzora. Pod istragom je oko 50.000 obrtnika paušalista zbog navodne zloporabe poreznih pogodnosti i prikrivanja nesamostalnog rada. Najavljene kontrole i ispunjavanje spornih upitnika Hrvatska obrtnička komora smatra diskriminacijom obrtnika u odnosu na druga trgovačka društva.

Zagrebački stručnjak za mobilne i internetske aplikacije već je dvije godine paušalni obrtnik. Godišnje može ostvariti prihod do 300.000 kuna uz porezne pogodnosti.

“U suradnji sa svojom knjigovotkinjom ja sam provjeravao sve što radim, prije nego što sam ušao u paušalni obrt sam se dobro savjetovao o zakonima i prpisima i ja se držim zakona”, rekao je za HRT obrtnik paušalist Danijel Kreko.

Porezna uprava sumnja da se preko paušalnog obrta prikriva nesamostalan rad i da državna blagajna ostaje bez nemalih poreznih prihoda. Na adrese obrtnika šalju opsežne upitnike kako bi otkrili moguće nezakonitosti.

“Želimo reći da obrtnici paušalisti nisu nužno prekršitelji zakona i ovakvo slanje obrazaca svim paušalistima je diskriminacija i administrativno opterećenje u konačnici”, smatra predsjednica Sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić.

Obrtnička komora traži povlačenje spornog upitnika, sankcioniranje pojedinaca i nadzor trgovačkih društva kako se ne bi samo obrtnike stavljalo na stup srama. Upozoravaju i na neprecizne i neodređene članke zakona.

“Obrtnička komora je kod donošenja izmjena zakona je već reagirala kako na izmjene općeg poreznog zakona tako i na izmjene članka 27 u porezu na dohodak i jednostavno nitko onda nije slušao. A ovo je sad problem na terenu”, rekla je Mostarčić.

Najveća je hajka na informatički sektor gdje je Porezna uprava ustanovila nagli rast broja paušalnih obrtnika.

“Najveći udio broja obveznika poreza na dohodak od samostalne djelatnosti koji porez plaćaju samostalno je u znanstvenoj djelatnosti, informacijama i komunikacijama, administrativnim i ostalim uslužnim djelatnostima. Njima će se dodijeliti prvi pozivi za ispunjavanje upitnika”, priopćeno je iz Porezne uprave.

“Po upitniku kojeg sam čitao mislim da je teško odrediti tko želi prevariti sustav, a tko radi legitimno”, istaknuo je Kreko.

Ako je tako, postavlja se pitanje učinkovitosti spornih upitnika o kojima će se još raspravljati ovih dana.

Izvor: n1/ Foto: Pixell

Izvorni autor: N1 Info / Foto:Dusko Jaramaz

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.