Novaković: Ovo je samo prvo poluvrijeme, priča s Povjerenstvom nije gotova

13.10.2021. 16:27:00

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković bila je gošća N1 Studija uživo.

Na samom početku osvrnula se na odluku Državnog odvjetništva koje neće po zahtjevu Povjerenstva uložiti zahtjev za izvanrednim pravnim lijekom Vrhovnom sudu.

“Povjerenstvo je kao stranka u postupku smatrala da se radi o važnom pitanju za koje bi se zbog pravne sigurnosti trebalo zauzeti stajalište na Vrhovnom sudu. Nažalost, kao što vidimo, to nije prošlo”, rekla je.

Novaković napominje da je sigurno da je sad gotova priča oko članka 5.

“Povjerenstvo nakon gotovo 3 godine borbe nema nekih opcija. To je žalosno. S druge strane, imamo novi Zakon i Povjerenstvo će naći načina da svoju ulogu ispuni i u budućnosti”, ističe.

Objasnila je i koji su neki od predmeta koji će sada biti trajno zatvoreni.

“Povjerenstvo nema ništa drugo nego prihvatiti odluke”

“Tu je kompletan lex Agrokor i protiv premijera Plenkovića i protiv bivše ministrice Martine Dalić. Zatim imamo protiv premijera vezano za imenovanje gospodina Pokaza, pa je tu put premijera u Helsinki, pa imamo put predsjednika Milanovića u Albaniji. Ti predmeti su bili obustavljeni, sada su trajno zaustavljeni”, pojasnila je.

Kaže da Povjerenstvo nema ništa drugo nego prihvatiti odluke sudova i Državnog odvjetništva.

“Čak od 2018. traje ta priča oko načela. Mi se držimo zakona, mi smo kao tijelo dužni poštovati. Ne postoji više nijedna instanca kojoj bismo se mi mogli obratiti što se tiče sudskih presuda”, rekla je Novaković.

“Povjerenstvo je i dalje mišljenja da je bilo vrlo moguće postupati po članku 5. (povreda načela). Ne može se reći da Povjerenstvo nije postupalo po zakonu, jer je očito šest godina postupalo po zakonu”, dodala je.

Odbacila je tvrdnje da je Povjerenstvo neko nepotrebno tijelo.

“Ja se pitam, ako sada loše stojimo na ljestvici korupcije, što bi bilo da nema tijela koje se bavi korupcijom. Kompletna Europa ide prema tome da jača takve institucije. I Zapadna Europa ima iste probleme. Povjerenstvo je tijelo koje je normalno i normalno je radilo”, kazala je.

Novaković misli da političari svakako u jednom dijelu mogu odahnuti za slučajeve koji su završeni i koji se više neće moći otvarati.

“Međutim, ovo je samo prvo poluvrijeme, mislim da priča s Povjerenstvom i našom ulogom nije gotova”, istaknula je zaključno.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.