Novi detalji o Mamićevim sucima: Našli veliki novac na računima i tajni stan ‘prijateljice Nataše‘

11.06.2021. 06:40:00

Osječkim sucima Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću, koji su jučer uhićeni u akciji pokrenutoj nakon optužbi Zdravka Mamića da im je davao mito, istražitelji Ministarstva financija utvrdili su nesrazmjer imovine te sumnjive iznose na računima, veće od milijun i pol kuna. Istražitelji su iz toga izvukli zaključak da su njih dvojica doista uzimali novac od Mamića, koji je tražio da donose odluke u njegovu korist. U kaznenoj prijavi navodi se da su primili mito od oko 370 tisuća eura.

Iako u konačnici niti jedna odluka osječkih sudaca nije išla Mamiću u korist – već je u prvom procesu pravomoćno osuđen, dok je u drugom protiv njega potvrđena optužnica i suđenje traje – suci su ipak osumnjičeni da su uzimali novac ne bi li pogodovali odbjeglom bivšem šefu Dinama. Treba napomenuti kako je nesrazmjer u primanjima i imovini utvrđen samo kod spomenute dvojice sudaca, ne i kod Darka Krušlina.

Novi detalji financijske istrage

Ranije smo javili da USKOK Zdravka Mamića tereti da je podmićivao suce Darka Krušlina, predsjednika sudskog vijeća koje ga je osudilo, te Vekića i Kvesića, koji su sudjelovali u drugom procesu. Sumnja se da je najviše kontakata Mamić ostvario sa sucem Vekićem kojem je plaćao putovanja, te mu navodno dao 100 tisuća eura da ih podijeli s Kvesićem. Vekić je pak, stoji u prijavi, “obećavao Zdravku Mamiću da će sudske odluke biti donesene njemu u korist”.

Tvrdnje Zdravka Mamića, navodi se u prijavi, potkrijepljene su financijskim izvidima provedenim prije nego je realizirano uhićenje sudaca. Tako je, kako doznajemo, Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija kod suca Vekića utvrdio nesrazmjer imovine od oko 730 tisuća kuna, ostvaren u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Najveći dio tog iznosa, oko 630 tisuća kuna, odnosi se na 2017. godinu.

U tom istom razdoblju sudac Vekić je, prema podacima Ministarstva financija, primio i stotine tisuća kuna gotovinskih uplata za koje nije bilo moguće utvrditi porijeklo.

Tajni sučev stan u Osijeku?

Financijski istražitelji provjeravali su i imovinu sučeve prijateljice Nataše Sekulić, u čijem je stanu u srijedu i uhićen. Nju je, kako je izjavio Zdravko Mamić, sudac vodio i na putovanje u Dubai koje je bivši šef Dinama navodno financirao, a ista gospođa bila je sa sucem i na ljetovanju u Rovinju koje je, prema tvrdnjama USKOK, također platio Mamić.

Gospođi Sekulić također je, doznajemo iz izvora bliskih Ministarstvu financija, utvrđen nesrazmjer imovine veći od pola milijuna kuna ostvaren u razdoblju od 2017. do 2020. godine. U ovom trenutku istražitelji vjeruju i da je stan u Gundulićevoj ulici u Osijeku, koji glasi na Natašu Sekulić, zapravo prikriveno vlasništvo suca Vekića. Ona je taj stan u kolovozu 2018. platila oko 370 tisuća kuna, no nije utvrđeno kako bi navedeni iznos mogla platiti prihodima koje je ostvarivala.

Legalni prihodi suca Krušlina

I kod suca Kvesića Ministarstvo financija utvrdilo je višak potrošnje u odnosu na primitke. U pitanju je oko 160 tisuća kuna. Dio tog novca sudac je, stoji u izvješću Ministarstva financija, potrošio na kupnju automobila, a istražitelji su mu na računu pronašli još oko 13 tisuća eura neidentificiranih uplata.

Kako smo rekli, kod suca Krušlina, koji je danas odlukom Županijskog suda u Zagrebu jedini pušten da se brani sa slobode, Ministarstvo financija zasad nije utvrdilo nesrazmjer imovine.

Izvor: telegram.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Jelena Valentić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.