Novi potres snage 4,3 stupnja po Richteru zatresao Albaniju

02.12.2019. 11:22:00

I u ovaj su tjedan Albanci ušli sa strahom od novih razornih potresa nakon što ih je jutros zatresao potres snage 4,3 stupnja po Richteru. Zasad nema informacija o eventualnim žrtvama ili materijalnoj šteti...

Epicentar potresa bio je 25 kilometara udaljen od Tirane, a potres se mogao osjetiti i na jugu Hrvatske. 

Inače, jutros nešto nakon 5 sati potres je zatresao BiH, a epicentar mu je bio nedaleko Nevesinja. Magnituda mu je bila 3,9 po Richteru, a osjetio se u širem području Hercegovine, ali i na području Sarajeva, Dubrovnika, te u Dalmaciji i Crnoj Gori.

Podsjećamo, u potresima koji su prošli tjedan zatresli Albaniju poginulo je 50 ljudi, a stotine su ozlijeđene.

Novi jači potres u Hercegovini, osjetio se i u Dalmaciji

Novi prilično snažan potres, koji je probudio brojne građane i izazvao uznemirenost, osjetio se u ponedjeljak rano ujutro na području Hercegovine, ali i Dalmacije s epicentrom jugoistočno od Mostara, izvijestio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Uređaji Odjela za seizmologiju Federalnog zavoda zabilježili su potres magnitude 3,9 stupnjeva po Richteru 12 kilometara južno od Nevesinja u 05:23 sati. Po Mercallijevoj ljestvici ovaj je potres svrstan u petu kategoriju s oznakom prilično snažnog potresa.

Nema izvješća o štetama, ali je potres izazvao uznemirenost građana. Osim u Hercegovini, osjetio se i u dijelu Dalmacije te Dubrovnika.

Tlo na području Hercegovine nastavlja se, nakon više jačih potresa posljednjih dana, tresti gotovo svakodnevno. Tijekom jučerašnjeg dana zabilježen je još jedan potres od 3,9 stupnjeva Richtera, te nekoliko manjih podrhtavanja tla.

Niz potresa na području Hercegovine uslijedilo je nakon fatalnog potresa u Albaniji, a najsnažniji je zabilježen 26. studenog magnitude 5,2 stupnja po Richteru te je izazvao manje štete na starijim stambenim objektima.

Izvor: 24sata/ Foto: Foto: EMSC

Izvorni autor: HINA, Marin Zdelar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.