Novi skandal Pupovčevih Novosti: Spomenik HOS-a u Splitu nazvali fašističkim s uklesanim nacističkim pozdravom

04.05.2023. 14:19:00

Pupovčeve Novosti ponovno, iz tjedna u tjedan, skandaliziraju hrvatsku javnost. Dok hrvatska Vlada koja ih financira i Hrvatsko novinarsko društvo šute. Ovog puta im nije tema Katolička Crkva i vrhbosanski nadbiskup Šarić na koje su se oborili monstruoznim lažima i etiketama iz vremena najmračnijeg komunizma. Sada se ovaj časopis Srpskog narodnog vijeća obara na – hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. Na one koji su branili Hrvatsku od neviđene fašističke agresije iz Srbije potpomognute velikim dijelom i od Srba u Hrvatskoj.

Ne želimo puno komentirati tekstove u Pupovčevim Novostima, časopisu Srpskog narodnog vijeća koje financiraju hrvatski porezni obveznici. Tekstovi sami dovoljno govore za sebe. Laži, etiketiranja, prozivanja, podmetanja, prvo o Katoličkoj Crkvi, a onda o poginulim hrvatskim braniteljima, piše Narod.hr.

Nakon nedavnog skandaloznog članka Novosti i širenja najgorih velikosrpskih laži o nadbiskupu Šariću koji je, prema lažima iz Novosti, “vodicom blagoslovnom škropio naoštrene noževe i izbrušene srbosjeke, uspomoć kojih su njegovi ustaški miljenici i blagoslovljenici klali ljude i kidali na komade dječja tjelesa”, dolazi novi tekst u režiji još jednog splitskog novinara Viktora Ivančića. Nakon laži o ‘srbosjecima’ iz pera Siniše Vukovića, sada laži o HOS-ovcima i spomeniku u Splitu iz pera Ivančića.

Junaštvo HOS-ovaca

Naime, u Splitu stoji spomenik posvećen poginulim junacima IX. bojne HOS-a, u kojima su bili dragovoljci većinom iz južne Hrvatske i Hercegovine, ali i drugih dijelova domovine i inozemstva, kao pokojni junak Thomas Crowley Irac.

Sudjelovala je ta slavna postrojba HOS-a u mnogim odlučnim bitkama Domovinskog rata, u kojima se posebno ističe bitka na Srđu za obranu Dubrovnika 1991. godine i bitka za obranu Škabrnje 1993. godine, oslobođene u vojnoj trijumfalnoj i pobjedničkoj akciji HV-a poznatoj kao “Bitka za Maslenicu”.

Laži o HOS-ovcima i spomeniku u Splitu iz pera Viktora Ivančića

Evo što novinar Viktor Ivančić, sam Splićanin, piše o splitskom spomeniku poginulim HOS-ovcima u tekstu pod naslovom ‘Spomenik fašizmu’:

Nacistički poklič (op. Za dom sprmeni), uklesan u kamenu, napokon je postao nesporni element gradskoga spomeničkog dekora. Sretno se srodio s okolišem. Prije nego što ga prepustimo vječnosti i galebljim govnima, podsjetimo još jednom na markantne dionice farse, jer priča o splitskom ustaškom monumentu bolje od ičega drugog ilustrira karakter i dinamiku odnosa između hrvatskog fašizma i njegovih lažnih protivnika.

(…)

U svakom slučaju, sedam mjeseci kasnije, u siječnju 2015., “nepoznati počinitelji” su “dovršili” spomenik i u donji dio HOS-ova grba uklesali parolu “Za dom spremni”.

(…)

U međuvremenu je kod spomenika na svaku godišnjicu osnutka NDH organiziran standardni ustaški dernek – lani se, recimo, Vladin izaslanik Matko Raos osobito iskazao izjavom da “bez 10. travnja ne bi bilo današnje Hrvatske”, ponavljajući misao Dinka Šakića, zapovjednika konclogora u Jasenovcu – da bi se naposljetku, u novoj rundi ideološkog silovanja Splita, na memorijalnom objektu ukazala fašistička parola, uklesana u kamenu. Rutinski, jedva primjetno, takoreći samorazumljivo, sretno se srodivši s okolišem.

Nema policije, nema javne uzbune, nema prigovora, nema rasprave o zakonski dopuštenom ili nedopuštenom, nema ni klesara pod fantomkom, nema tajne noćne operacije pravne države… Samo dosadne cinične recitacije Andreja Plenkovića o čvrstom antifašističkom opredjeljenju i pokisle face koalicijskih partnera dok mu drže svijeću i gledaju u prazno.

Upornost se isplati.

Ustaški spomenik blista.

Društvo kleše kako fašisti sviraju.”

Novosti financiraju hrvatski građani, pa vjerojatno i obitelji poginulih pripadnika HOS-a. Vrlo cinično. I nevjerojatno što se događa u Hrvatskoj, pobjedničkoj državi u ratu izazvanom srbočetničkom agresijom.

Danas u Srbiji četnici, koljači par excellance u Europi i u II. svjetskom i u Domovinskom ratu, slobodno paradiraju, pišu, pjevaju, šepure se i hvale svojim zločinima.

A u Hrvatskoj izlaze tekstovi koji fašistima prozivaju junake koji su branili Hrvatsku od fašizma.

Cijeli tekst o napadu Pupovčevih Novosti na slavnu IX bojnu HOS-a možete pročitati ovdje.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:fah

Izvorni autor: PDN/narod.hr/ph

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.