Novi Zakon o referendumu: Novost je da se produžuje rok za prikupljanje potpisa na 30 dana

23.09.2021. 16:00:00

Novim Zakonom se uređuje i pitanje mjesta prikupljanja potpisa na javnim površinama te će broj tih mjesta, ovisno o broju stanovnika, utvrđivati jedinice lokalne samouprave, bez naknade, pojasnio je ministar Malenica

Aktualni zakonodavni okvir je u mnogo čemu nedorečen, osobito kad je riječ o narodnim inicijativama i postupcima koji kod takvih inicijativa prethode donošenju odluke Sabora o raspisivanju referenduma, ali i pitanjima poput referendumske aktivnosti i promatranja samog referenduma, istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. 

Stoga je Vlada sa današnje sjednice u Sabor uputila nacrt prijedloga Zakona o referendumu, kojim se poboljšavaju te nedorečenosti. 

- Pravno područje referenduma u cijelosti se usklađuje s Ustavom, otklanjaju se nedostaci i nedorečenosti važećeg Zakona, osigurava se transparentnost i otvorenost postupka provedbe referenduma i djelotvorniji utjecaj građana u procesu političkog odlučivanja - rekao je ministar dodavši kako su u zakonski prijedlog ugrađene i preporuke Venecijanske komisije Vijeća Europe.

Po prvi se put tako sustavno uređuje institut referendumskog pitanja, naglasio je, te se propisuje koje formalno-pravne pretpostavke mora ispunjavati referendumsko pitanje. A ispunjava li ih, utvrđivat će Državno izborno povjerenstvo (DIP).

- Jasno se propisuje i osnivanje organizacijskog odbora, definira se broj članova, određivanje predstavnika i sadržaj odluka o osnivanju organizacijskog odbora inicijative. Također se propisuje obveza upisa u evidenciju referendumskih inicijativa koje će u e-obliku voditi DIP - istaknuo je Malenica. 

Produžuje se razdoblje za prikupljanje popisa s 15 na 30 dana

Novo što ovaj Zakon donosi je da se produžuje razdoblje prikupljanja potpisa birača koji traže raspisivanje referenduma s 15 na 30 dana. Uređuje se i pitanje mjesta prikupljanja potpisa na javnim površinama te će broj tih mjesta, ovisno o broju stanovnika, utvrđivati jedinice lokalne samouprave, bez naknade.

Definira se, dodao je ministar, i pojam "potpis birača" te se određuje koji se potpis birača smatra pravovaljanim, a detaljno se razrađuje postupak broja i pravovaljanosti potpisa te će ga obavljati DIP u roku od 30 dana od dana predaje potpisnih lista Saboru.

Određuje se i rok za raspisivanje referenduma te je Sabor dužan u roku od 30 dana od dana objave DIP-a da se dovoljan broj birača izjasnio o inicijativi, raspisati referendum.

Uvodi se mogućnost protuprijedloga referendumskog pitanja

- Po uzoru na Švicarsku, uvode se izravni i neizravni prijedlozi predstavničkog tijela te će Sabor na prijedlog Odbora za Ustav i politički sustav moći unutar 30 dana pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga referendumskoga pitanja - pojasnio je Malenica.

U skladu s preporukama Venecijanske komisije prvi će se put propisati tko su sudionici referendumske aktivnosti i koje se radnje smatraju referendumskom aktivnošću.

- Točno se definira tko će i na koji način moći promatrati održavanje referenduma te će tako postupku provjere točnosti i potpunosti  podataka o potpisnicima upisanima u popisne liste (tzv. brojanje potpisa) imati pravo prisustvovati predstavnik organizacijskog odbora i predstavnika odbora protivnika narodne inicijative ili osobe koje oni opunomoće - rekao je dodavši kako se predloženim zakonom uređuje i pitanje lokalnih referenduma.

Izvor: 24sata/Foto:Damir Spehar/PIXSELL

Izvorni autor: Nikol Zagorac/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.