Obilježavanje 31. obljetnice Rujanskog rata u Šibeniku: 'Mi smo tu da se nikad ne zaboravi'

16.09.2022. 14:37:00

TRIBINA UDRUGE HRVATSKA RUŽA ŽIRJE

Nešto se zna, nešto se ne zna, a nešto se pokušava krivo prikazati. Međutim mi smo tu, ponavljamo da se nikad ne zaboravi, kazao je predsjednik udruge Željko Šižgorić

U Šibeniku je u petak u povodu obilježavanja 31. obljetnice Rujanskog rata na šibenskom području, održana tribina 'Spomen-područje vojne povijesti Ruža hrvatska Žirje – jučer, danas, sutra' u organizaciji Udruge Ruža hrvatska Žirje. Tribinom u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić moderirao je Željko Šižgorić, sudionik Rujanskog rata i predsjednik žirjanske udruge Ruža hrvatska, piše 24sata .

- Nešto se zna, nešto se ne zna, a nešto se pokušava krivo prikazati. Međutim mi smo tu, ponavljamo da se nikad ne zaboravi - kazao je Šižgorić na početku tribine, aludirajući na knjigu 'Samo istina' generala HV u mirovini, Rahima Ademija za koju pripadnici Udruge veterana 4. Brigade od njenog objavljivanja tvrde da ne donosi točan prikaz ratnih događanja.

Šižgorić je iznio nekoliko podataka koji, po njegovim riječima, idu u prilog dosegu legendarnih žirjanskih topova kojima su branili Šibenik od neprijatelja. Dio izloženih dokaza su dva zrna koja nisu eksplodirala, pronađena u hotelu Panorama na Šibenskom mostu, tvrdi Šižgorić.

Napomenuo je da je Rujanski rat bila prva hrvatska pobjeda u Domovinskom ratu.

- Bez toga sudbina Šibenika, šibenskog zaleđa i Hrvatske u to vrijeme bi bila izuzetno problematična - ocijenio je.

Na tribini su sudjelovali, uz ostale, pripadnik Specijalne policije iz Šibenika i tadašnji savjetnik u Kiznom štabu Općine Šibenik Ivica Bratić i prof. Onesin Civtan.

Na današnji dan 16. rujna 1991. počela je bitka za Šibenik u obrani od velikosrpske agresije. U 17.57 sati oglašavanjem zračne opasnosti za grad Šibenik, a potom u 18.51 sati zračne opasnosti za cijelu tadašnju Općinu Šibenik, počeli su ratni dani koje pamtimo kao Rujanski rat.

Bitka se odvila od 16. do 23. rujna 1991. U vrlo teškoj situaciji hrvatske su snage uspjele obraniti grad od srpskih agresora. Naime, dan ranije krenuo je i veliki napad na Zadar. Šibenska je bitka bila iznimno strateški važna, jer se moralo obraniti šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali kako bi se spriječilo presijecanje juga Hrvatske. Nakon osam dana srpski agresor je bio prisiljen na povlačenje.

Rujanski rat bio je ključan za obranu Hrvatske, a ujedno je značio i prvu pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu.

Izvor: 24sata/Foto:screenshot/HRT

Izvorni autor: HINA/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.