Obilježavanje ‘Dana logoraša Splitsko-dalmatinske županije’ u četvrtak u Splitu

06.11.2019. 11:20:00

Ove godine navršava se 28 godina od razmjene zarobljenika na punktu u Žitniću. Dan logoraša Splitsko-dalmatinske županije obilježit će se 7. studenog 2019. godine u Splitu.

Protokol:

7.11.2019.
10.00 polaganje vijenaca na braniteljskom groblju Lovrinac
11.00 Sv. Misa u crkvi Župa Marije pomoćnice Kman
(Prilaz pomoćnice Kršćana 3)
12.00 Prigodno druženje u restoranu Babilonaranju Domovine.

“Imamo potrebu na početku istaknuti da smo jedna od najteže pogođenih populacija koja je proizašla iz Domovinskog rata. Obzirom na trajne zdravstvene posljedice s kojima se svakodnevno bore naši članovi. Osnovani smo 1998 god.i od tad do danas kontinuirano provodimo naše programe. Nas prvom mjestu nam je briga i skrb o zdravstvenom stanju naših članova pa shodno tome, a u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelj, KBC firule, organiziramo i provodimo preventivne preglede za naše članove.”, priopćio je predsjednik HDLSKL SDŽ Ivan Turudić.

Naše patnje, problemi i briga za hrvatsko društvo nisu prestale završetkom rata. U želji da pomognemo sebi, Vama, svim institucijama RH i međunarodnim institucijama u sagledavanju činjenica,a nadasve iznošenje istine o zločinima koji su se događali tijekom Domovinskog rata u logorima nad našom populacijom ( LOGORAŠI ) cilj i obveza nam je ostaviti trajni spomen na žrtve u Domovinskom ratu, pa tako smo ove godine završili projekt “Uspostava Spomen sobe u logoru Glina” čije otvaranje, uz nazočnost predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović , ministra Hrvatskih branitelja gosp. Tomu Medveda, izaslanike SDŽ dožupana SDŽ Luku Brčića, pročelnika Damira Gabrića, ostale visoke goste i uzvanike smo upriličili 03. kolovoza 2019. godine. Prošle godine smo završili i upriličili promociju dokumentarnog filma “Magistrala ratnog zločina”, kako i sam naziv govori film govori o svim ratnim zločincima i zločinima u Domovinskom rate nad hrvatskim braniteljima i hrvatskim narodom počinjenom od srbočetničkih agresora kako na teritoriju RH tako i u logorima u Srbiji i BIH,, te nastavljamo s izradom drugog dijela od nekoliko planiranih, kao i uspostavom nekoliko “Spomen soba”u mjestima osnovanih logora u kojima su zatvarani, mučeni i ubijani djeca, žene, starci i hrvatski branitelji kao trajno sijećanje na podnijetu žrtvu u obrani i stvaranju Domovine.

Dužnost i obveza nam je prisjetiti se i odati počast svima onima koji su u logorima ubijeni i nisu dočekali slobodu, te u sklopu programa “Da se ne zaboravi-Putevima ponosa” obići sva mjesta stradavanja, zarobljavanja, mjesta logora i mjesta razmjena, te se pokloniti i prisjetiti se svih stradalih. U sklopu programa obilježavamo nacionalni Dan logoraša ( 14.8.) kad odlazimo u Nemetin na mjesto gdje se odigrala najveća razmjena na prostoru RH ( 714 razmijenjenih ). Ista tako smo na našoj Skupštini usvojili i Dan logoraša SDŽ ( 2.11.) koji je vezan uz najveću razmjenu naših članova koja se odvijala na punktu u Žitniću, (124 razmjenjena logoraša) kad odlazimo u Knin i Žitnić odati počast svim logorašima koji su ubijeni i nisu dočekali toliko željenu SLOBODU. Toga dana mi preživjeli prisjećamo se trenutka kad smo ponovo stekli slobodu, ponovo se rodili, odnosno kako se kaže među nama logorašima slavimo “DRUGI ROĐENDAN”.

Na kraju višednevnog programa uz iskazani pijetet za sve logoraše koji nisu razmjenjeni i koji nisu dočekali svoj “DRUGI ROĐENDAN”, a u sjećanje nas preživjelih logoraša na taj dan, pomiješanih osijećaja uz prisjećanje na sve patnje koje smo proživjeli u srpskim koncentracijskim logorima ali ipak dočekali slobodu ovaj tjedan 07. studenog obilježavamo naš dan u gradu Splitu.

Izvor: narod.hr/Foto:GettyImages

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.