Obilježavanje godišnjice stradanja Borova Naselja i Nadina

19.11.2020. 09:15:00

Prigodnim komemorativnim programom u Vukovaru će se obilježiti stradanje gradske četvrti Borovo naselje u Domovinskom ratu. Na današnji dan 1991. zločin je počinjen i nad civilnim stanovništvom Nadina, gdje će se danas održati komemoracija. Program u Borovu naselju počet će u 9,30 sati ispred nekadašnjeg Borovo commercea, a potom će se sudionici u Koloni sjećanja uputiti do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa zadušnica. Počast stradalima odat će se i bacanjem vijenca u Dunav u Borovu te polaganjem vijenca na mjesto masovne grobnice na farmi "Lovas". Vijenci će biti položen i svijeće upaljene i podno Spomen obilježja nestalim osobama u Borovu naselju.

Borovo naselje vukovarska je četvrt koja je u agresiji gotovo potpuno uništena. U trenutku ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u Vukovar u podrumu Borovo Commercea, koji je 1991. bio pomoćna vukovarska ratna bolnica, bilo je oko 800 ranjenih hrvatskih branitelja i civila. Nakon okupacije Borova naselja u Borovo Commerceu zarobljeno je 115 osoba, a na dan okupacije, 19. studenog 1991., ondje je ubijena 51 osoba.

Na današnji dan 1991., jedan dan nakon stradavanja Škabrnje, agresori su počinili teški zločin i u Nadinu, ubivši 16 civila, pet hrvatskih branitelja, a tri osobe se i dalje vode kao nestale.

Izvor: HRT

Izvorni autor: hrt

Autor: