Obilježena 25. obljetnica pogibije pilota HRZ-a Rudolfa Perešina

02.05.2020. 17:58:00

Hrvatski pilot Rudolf Perešin poginuo je tijekom “Bljeska”, nakon što su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine oborile avion MiG-21 kojim je upravljao. Ostao je zauvijek zapamćen u Hrvatskom narodu kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine uspio pobjeći s MiG-om 21 i pri tom je izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“.

Povodom 25. obljetnice pogibije vojnog pilota HRZ-a Rudolfa Perešina poginulog tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak“, na njegovom grobu na gradskom groblju Mirogoj izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva položilo je u subotu vijenac i zapalilo svijeće.

Izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva predvodio je zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac, a molitvu je vodio kapelan 91. krila Danijel Čolo, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Hrvatski pilot Rudolf Perešin poginuo je tijekom “Bljeska”, nakon što su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine oborile avion MiG-21 kojim je upravljao. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su Hrvatskoj 4. kolovoza 1997. te je 15. rujna 1997. pokopan na Gradskom groblju Mirogoj.

Stožerni brigadir Perešin ostao je zauvijek zapamćen u Hrvatskom narodu kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. godine uspio pobjeći s MiG-om 21 i pri tom je izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“. Odmah nakon toga, kao borbeni pilot, pristupio je postrojbama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zb Pleso HRZ i PZO-a. Sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ i PZO-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina. Nositelj je medalja za “Iznimni pothvat” i “Bljesak”.

Avion MiG-21 oznake “26 112” kojim je Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku nakon 28 godina, a prethodno se nalazio u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu. Tijekom svibnja i lipnja 2019. avion je bio izložen ispred Ministarstva obrane gdje su ga svakodnevno razgledali brojni građani i turisti, dječji vrtići, osnovne te srednje škole. Avion heroja Domovinskog rata Rudolfa Perešina trenutno je smješten u 91. krilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, nakon čega je planirano da bude izložen u budućem Hrvatskom vojnom muzeju.

U Gornjoj Stubici položili vijence

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Gornjoj Stubici, rodnom mjestu hrvatskog pilota i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina obilježena je 25. godišnjica obaranja njegovog aviona u akciji „Bljesak”.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako uspomena na njega ne blijedi, već je iz godine u godinu sve veća.

„Ljudi su sve svjesniji koliko je to bio u tom trenutku herojski čin, ne zbog samog preleta, već i opasnosti u koju je on donio i sebe i svoju obitelj i vidite da to ljudi, ne samo u Zagorju, već u čitavoj Hrvatskoj te njegovi kolege branitelji izuzetno cijene i poštuju”, rekao je župan Kolar.

Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić osvrnuo se na održavanje „Susreta za Rudija”, letačku manifestaciju koja se tradicionalno održavala drugi vikend u mjesecu svibnju. Istaknuo je kako se neće održati u tom terminu i prema uobičajenom programu, no onaj letački dio programa svakako će biti realiziran.

Krizmanić je rekao i kako se nastavljaju radovi na spomen-hiži Rudolfa Perešina te se nada da bi kroz dvije godine mogla biti završena.

Ljerka, supruga Rudolfa Perešina, kazala je kako je dvije godine i tri mjeseca vjerovala da je njezin suprug živ jer se znalo da je iskočio iz zrakoplova, a bio je dobar plivač. Prisjetila se i trenutka kada je prvi puta vidjela njegove posmrtne ostatke naglasivši kako se odmah pomolila „za one koji su mu to napravili”.

„Nakon toga živim u spomen na svog supruga koji je bio jako ponosan čovjek. Ja sam sebi dala zadatak da neću dozvoliti da se zaboravi i mislim da kroz ovih 25 godina uspješno, uz pomoć svih državnih institucija, to i radim”, naglasila j.e (Hina)

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Emica Elvedji/PIXSELL

Izvorni autor: M. R.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.