Obilježena 28. godišnjica stradanja i egzodusa Hrvata vareškog kraja

03.11.2021. 17:30:00

Prošlo je dvadeset i osam godina od stradanja Hrvata vareškog kraja i njihovog egzodusa s rodne grude. Krajem listopada i početkom studenog 1993. godine, više od deset tisuća Hrvata Vareša moralo je napustiti svoja vjekovna ognjišta, dok je žrtvu podnijelo stotinu i dvadeset petero stradalnika.

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Vareš i ove je godine obišla groblja na kojima su sahranjeni hrvatski branitelji te položila vijence i zapalila svijeće – na Kopijarima, Pogari i u Borovici, dok je središnje obilježavanje upriličeno u dvorištu župne crkve u Varešu kod spomenika sv. Mihovila u 16 sati i 45 minuta, nakon Svete mise koju je predvodio župnik vareške župe fra Leon Pendić.

U dvorištu župne crkve položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve stradale u Domovinskom ratu – njih 120, za 125 stradalnika.

Cvijeće i svijeće su položili predstavnici Udruge obitelji poginulih, nestalih i civilnih žrtava rata Hrvatskog vijeća obrane Vareš, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Vareš, predstavnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predstavnici Općinskog vijeća Vareš zajedno sa općinskim načelnikom Zdravkom Maroševićem, predstavnici OO HDZ BiH Vareš, predstavnici MZ Pogar i Duboštica, predstavnici OO Demokratske fronte Vareš, predstavnici OO Socijaldemokratske partije Vareš, predstavnici UABNOR Vareš te predstavnici Frame Vareš.

Za sve stradale izmolili smo zajedničko opijelo i upućen je poziv da 8. studenog 2021. godine obilježimo Dan sjećanja na sve žrtve na groblju Višnjići u 13 sati.

Na koncu, ne zaboravimo žrtve, prisjetimo ih se u našim molitvama.
“Pokoj vječni daruj im, Gospodine!“

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto: HDZ BiH Vareš

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.