Obilježena 30. obljetnica pogibije Andrije Andabaka, "lovca na tenkove"

07.07.2022. 20:50:00

NUŠTAR - Polaganjem vijenaca i komemorativnim skupom u Nuštru kod Vinkovaca u četvrtak je obilježena 30. obljetnica pogibije hrvatskog branitelja, pukovnika Andrije Andbaka, a obilježavanju je nazočan bio i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.

"Nažalost, moji sinovi ne znaju tko je bio Andrija Andabak. Zašto je to tako? To je tako. Je li to sramota? To je loša vijest i na tome treba raditi jer sam to propustio napraviti", kazao je predsjednik Milanović u prigodnom govoru na komemorativnom skupu.

Dotaknuvši se činjenice da je Andrija Andabak poginuo na današnji dan 1992. u bosanskoj Posavini, Milanović je poručio Andabakovoj supruzi Nadi da može biti ponosna jer njezin suprug, kako je kazao, nije išao tamo pljačkati i po tuđe nego je išao u "drugu državu, susjednu, poštivanu, iz koje je i njegov rod" pomoći ljudima da obrane svoje domove.

"Danas 30 godina kasnije još uvijek moramo drugima objašnjavati i pravdati se da tamo nismo išli krasti, pljačakti i otimati nego naprosto braniti ljudske živote i imovinu", rekao je Milanović.

Obitelji Andrije Andabaka, supruzi Nadi i sinovima Stjepanu i Marku, Milanović je uručio Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu, kojim je posmrtno odlikovan Andrija Andabak, kojega je predsejdnik nazvao i Odisejem Hrvatske vojske.

Govorili su i sin Marko Andabak, načelnik Općine Nuštar Hrvoje Drinovac te izaslanik predsjednika Vlade, Dinko Tandara rekavši kako je Andrija Andabak bio istinski heroj Domovinskog rata od kojega bi mladi naraštaji mogli puno naučiti o tome kako se voli i cijeni Domovina.

Prethodno su na grob Andrije Andabaka na nuštarskom groblju brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće među kojima i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nuštarac Andrija Andabak poginuo je 7. srpnja 1992., u bosanskoj Posavini, a među suborcima bio je poznat kao “lovac na tenkove”. U obrani Hrvatske uništio je raketama “maljutka” 32 oklopna vozila, od čega 30 tenkova, više nego itko u Domovinskom ratu. Njegovim imenom, nazvano je priznanje koje Hrvatska vojska dodjeljuje za tri ili više uništenih oklopnih vozila.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto:HINA/ua

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.