Obilježena 30. obljetnica zločina nad Hrvatima u Trusini

16.04.2023. 19:28:00

Polaganjem vijenaca i molitvom u nedjelju je u selu Trusina kod Konjica obilježena 30. godišnjica zločina nad Hrvatima tog kraja, a kojeg su 1993. godine počinili pripadnici muslimanske Armije RBiH.

Zločin se dogodio u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene “Zulfikar” tzv. Armije BiH, kada su ubili 22 Hrvata, od čega 18 civila, te četiri zarobljena pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Oko osam sati ujutro na Trusinu su krenule postrojbe tzv. Armije BiH. Selo su branili pripadnici HVO-a. Okruženi vojskom Armije BiH dobili su ultimatum: “Vi ste opkoljeni, neka se pripadnici HVO-a predaju i odlože oružje, a mi selu i njima garantiramo sigurnost. U protivnom, razaramo selo i sve u njemu – rok jedan sat.” Ultimatum je prihvaćen, pripadnici HVO-a odložili su oružje, a tada su na njih nasrnuli vojnici Armije BiH, tukli su ih s čim su god stigli, a potom ih zavezali i strijeljali. Poslije ubijanja pripadnika HVO-a, vojnici Armije BiH na okrutan način pobili su civile, među kojima i tri žene.

I dok su svjetski mediji izvještavali o Ahmićima gdje se na isti dan dogodio zločin nad muslimanima ali gdje se , za razliku od Trusine gdje su ubijeni Hrvati , urgentno pojavio UNPROFOR i snimateljske postave velikih svjetskih televizijskih kuća, ratni zločini u Uzdolu, Doljanima, Dusini, Križančevom Selu, Buhinim Kućama etc. i danas su nepoznati općoj javnosti. Hrvati nikad nisu dočekali takvo medijsko pokriće, a pravdu još i manje.

Član Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Marko Romić kazao je kako je jako važno obilježavati ovakve događaje i sjećati ih se.

– Ubijeni su bili starci, žene, djeca, bili su nenaoružani, nezaštićeni, nesposobni braniti se i nije bilo nikakvog razloga da ih se ubije. Isto tako, i zarobljeni, razoružani vojnici su pobijeni, što je veliko zlo. Ovakve događaje moramo obilježavati i da bismo osvijestili da zlo nikada ne spava. Ne trebamo biti naivni da će mir vladati sam od sebe i sam po sebi ako mi ne radimo na tome i zato je važno da smo danas u Trusini, ali i svim drugim mjestima gdje su se dogodila ovakva zlodjela. Važno je sjećati ih se da se više nikada i nigdje ne ponove, ali važno je i zbog žrtava, njihovih obitelji, ali i svih nas da bismo razvijali svijest o tome koliko je zapravo važno graditi mir – kazao je Romić.

Župnik u Obrima i Solakovoj kuli don Marin Marić istaknuo je kako svaki zločin treba osuditi, bez obzira s koje strane on dolazio.

– Danas želim poručiti da je poruka Trusine legitimna istina i pravda u ljubavi. Kad svi budemo govorili istinu i samo istinu, napredovat ćemo i mi i društvo, a dok budemo nasjedali na izvrsne prodavače magle, nema ni istine, ni pravde ni ljubavi – kazao je don Marin.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović kazao je da je ova obljetnica opomena što je to rat i kakve užasne posljedice može donijeti.

– Žalosna činjenica je što nadležni organi, organi gonjenja još uvijek nisu procesuirali odgovorne za ove ratne zločine. Koristim još jednom priliku pozvati sve nadležne da napokon riješe ovaj slučaj kako bi ovi nesretno nastradali ljudi počivali u miru – kazao je Martinović.

Za zločine u Trusini, Sud BiH pravosnažno je osudio Edina Džeku na 13 godina zatvora i Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina osuđen je Nihad Bojadžić, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

Osim polaganja vijenaca i molitve, obljetnica je obilježena i slavljenjem svete mise koju je u crkvi sv. Ante padovanskog na Žitačama predvodio don Marin Marić.

Neka se nikada ne zaboravi.

Izvor: crodex.net/Foto: Screenshot

Izvorni autor: crodex.net

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.