Obilježena 32. godišnjica osnutka 119. brigade HV-a

07.09.2023. 21:00:00

Čuvena 119. brigada Hrvatske vojske osnovana je 7. rujna 1991. godine, a jedna od njihovih osnovnih zadaća bila je očuvanje mira. Njezini pripadnici u Domovinskom ratu uglavnom su djelovali na ličkoj bojišnici te u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja”

Učetvrtak, 7. rujna 2023. godine u povodu obilježavanja 32. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske u Puli održano je tradicionalno polaganje vijenca na Gradskom groblju kod Centralnog križa i u Parku Franje Josipa kod Spomenika stradalim hrvatskim braniteljima.

U ime Grada Pule vijenac su položili gradonačelnik Filip Zoričić , zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul , zatim predstavnici 119. brigade Roberto Fabris , Damir Bošnjak , Mauro Ukušić , Davor Gregorović , Cvjetko Vretenar , te u ime Istarske županije pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i Milan Sekušak , voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje, zdravstvenu zaštitu neosiguranih osoba i humanitarnu pomoć pri Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb.

Polaganju su se odazvali i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vojske, policije i drugih institucija.

“Današnja svečanost obilježavanja ustrojavanja 119. brigade HV podsjetnik je na tjesku, ali i na slavnu i ponosnu povijest Hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Hrvatski branitelji i Domovinski rat, temelj su današnje moderne i demokratske Hrvatske. Inkluzivni smo i okrenuti budućnosti, ali moramo biti svjesni naše povijesti. Svatko od preko 6.000 pripadnika koji su prošli kroz 119. brigadu Hrvatske vojske može ispričati svoju priču, ali povijest naše brigade pod ratnom zastavom u plavom polju s heraldičkim znakom jarca – svojevrsne ratoborne inačice tradicionalnog istarskog grba koji se dodiruje velikim kvadratima crvene i bijele boje. , te grančicom i mačem, počela je s vjerom u Hrvatsku i zato smo joj se stavili na raspolaganje, a naša odvažnost i zajedništvo ostvarili su nezamislivo i naizgled neostvarivo“, rekao je Davor Gregorović u ime 119. brigade Hrvatske vojske.

Čuvena 119. brigada Hrvatske vojske osnovana je 7. rujna 1991. godine, a jedna od njihovih osnovnih zadaća bila je očuvanje mira. Njezini pripadnici u Domovinskom ratu uglavnom su djelovali na ličkoj bojišnici te u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja”.

Minutom tišine okupljeni su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima te svima onima koji su svoj život dali za slobodu i neovisnost Hrvatske, a blagoslov je uputio velečasni Ilija Jakovljević , prenosi portal Istrain.hr .

Izvor: istrain.hr/Foto: Ena Piglić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.