Obnova Arheološkog muzeja Istre, jedna od najvećih investicija u kulturi

07.03.2021. 09:25:00

Obnova zgrade Arheološkog muzeja Istre bit će dovršena potkraj godine, a cijeli kompleks 2023. Radi se o najvećoj investiciji u kulturi u posljednjih nekoliko godina, vrijednoj oko 110 milijuna kuna. Gotovo polovinu financira Ministarstvo kulture, a ostatak Muzej.

Iako su lani, zbog pandemije, radovi na obnovi Arheološkog muzeja u Puli nakratko stali, rebalansom proračuna Ministarstva kulture brzo je omogućen njihov nastavak.

- Ministarstvo nam je na kraju godine ipak dalo 12 milijuna kuna. Ovi radovi najveća su investicija u kulturi u zadnjih nekoliko godina, kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre. 

Obnova zgrade muzeja koji čuva izloške s područja Istre i Primorja iz prapovijesnog, antičkog, ali i srednjovjekovnog razdoblja primiče se kraju. Već je postavljena i staklena fasada sa stražnje strane. Ravnatelj Komšo kaže da bi ondje trebao biti montiran i najveći ekran u ovom dijelu Europe, od preko 400 kvadrata. 

Obnovit će se i Malo rimsko kazalište koje će moći primiti oko 2.000 ljudi, baš kao za staroga Rima. Sve će biti obogaćeno novim nalazištima, poput pronađene stare rimske ceste i ostataka kasnoantičkih vila.

- Čim su zagrebali u zemlju, našli smo prve zidove. Sada ćemo sve to prezentirati. Više neće biti zatrpani. Nećemo hodati po zemlji i po nekakvim stazama nego po rekonstrukcijama tih bedema, izjavila je Silvana Petešić, voditeljica arheoloških istraživanja. 

Cijeli kompleks trebao bi postati vrhunskom kulturnom atrakcijom. Ravnatelj Muzeja smatra kako se radi o „velikom koraku u integraciji kulture i turizma te zalogu turističke ponude Pule i Istre."

Sanja Cinkopan Korota, direktorica Turističke zajednice Pula, nada se da će objekti privući mnoge koje to zanima. Moglo bi ih motivirati i to što će ulaznica za samo 200-ak metara udaljenu Arenu vrijediti i za posjet cijelom kompleksu Arheološkog muzeja.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.