Obnova nakon potresa i rast BDP-a: Nova sjednica Vlade Republike Hrvatske donosi dobre vijesti

29.05.2023. 13:21:00

U tijeku je nova sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je premijer najavio pozitivne vijesti u vezi s obnovom nakon potresa, ali i rastom BDP-a.

Na dnevnom redu sjednice su izmjene dviju odluka o načinu raspodjele bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za financiranje sanacije šteta od potresa. Ukupna sredstva iz Fonda solidarnosti namijenjena obnovi nakon zagrebačkog i sisačkog potresa iznose 1,003 milijarde eura, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da će sva ta sredstva biti iskorištena, piše Dnevno.hr.

Sjednicu je otvorio premijer Plenković, koji je iznio informacije o uloženim sredstvima u obnovu nakon potresa u usporedbi s dobivenim sredstvima.

"Mi smo u dogovoru s predsjednicom Europske komisije zbog dobro argumentiranih činjenica produljili  rok s 30. lipnja 2022. na 30. lipnja 2023. tako da kraj vremenskog roka u potpunosti koincidira za oba dva potresa. Mi smo s obzirom na okolnosti radili da se učini sve što se može napraviti u pogledu aktivnosti resora i županija u kojima se potres dogodio i da se sredstva u potpunosti iskoriste. To će se dogoditi", najavio je premijer.

Također je istaknuo nedavno objavljenu vijest Državnog zavoda za statistiku o rastu BDP-a te se pohvalio postignutim rezultatima.

"Podatak Zavoda koji je malo prije objavljen je procjena rasta BDP-a za prvi kvartal, nastavljen je rast 2.8 posto u odnosu na 2022. Čini se da ćemo imati i rast kakav nismo predvidjeli", izjavio je premijer Plenković na početku sjednice.

Također je čestitao Dan Hrvatske vojske te najavio da se danas u Hrvatskoj nalazi izraelski ministar vanjskih poslova, te je najavio da će se na sjednici, između ostalog, raspravljati o amandmanima na proračun.

Riječ je preuzeo ministar Branko Bačić, koji je nedavno postao šef obnove nakon potresa.

Sjednica je nastavljena s radom u zatvorenom dijelu.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:video screenshot/YouTube

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.