OBUKA UKRAJINACA Zahtjev HDZ-a neće proći, ali... ‘Oporba nije svjesna što im Plenković sprema, upali su u klopku!‘

29.11.2022. 16:11:00

Većina oporbenih zastupnika - uključujući i dva najveća Kluba (SDP i Socijaldemokrati) - glasat će protiv Vladinog prijedloga.

O Vladinom prijedlogu odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj sutra će se raspravljati u Saboru, dok je glasanje predviđeno za petak. Većina oporbenih zastupnika - uključujući i dva najveća Kluba (SDP i Socijaldemokrati) - glasat će protiv Vladinog prijedloga. Time se drastično smanjuju šanse da HDZ prikupi potrebnu dvotrećinsku većinu - najmanje 101 glas zastupnica i zastupnika.

Iako oporbenjaci naglašavaju da se prijelogu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj protive zato što smatraju da je Vlada povrijedila Ustav prilikom slanja takvog prijedloga u parlament, čini se da punom brzinom upadaju u klopku koju im je postavio premijer Andrej Plenković.

Naime, nema nikakve sumnje da će HDZ-ova propagandna mašinerija sve one koji ne budu glasali za Vladin prijedlog proglasiti ne samo Putinovim, već i Milanovićevim korisnim budalama, nakon što je predsjednik RH odbio razmatrati odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

- Pa zastupnici SDP-a već dugo i jesu Milanovićeve korisne budale. Oni predsjednika države slijede u svim njegovim idiotarijama i misle da će im to donijeti rezultat na izborima. Neće. Možda će to Zoranu Milanoviću pomoći na idućim izborima, ali SDP će izgubiti i ono malo što ima - kaže naš sugovonik iz SDP-a koji je nezadovoljan odnosom svoje stranke prema predsjedniku Milanoviću.

Podsjetimo, predsjednik RH odbio je razmatrati odluku po kojoj bi hrvatski vojnici sudjelovali u obuci ukrajinskih vojnika u sklopu misije EU između ostalog i stoga što mu je nacrt prijedloga kojim se od njega traži suglasnost umjesto Vlade poslao ministar obrane. "Predsjedniku Republike obraća se ministar obrane koji niti Ustavom niti Zakonom o obrani nije ovlašten tražiti prethodnu suglasnost Predsjednika Republike. Jedini subjekti koje predviđa Ustav kod donošenja ovakvih odluka su Vlada, predsjednik Republike i eventualno Hrvatski sabor", smatraju na Pantovčaku.

Iz Socijaldemokrata su nam poručili su da njihovi zastupnici ne mogu glasati za Vladin prijedlog o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj sve dok premijer Andrej Plenković ne postupi sukladno Ustavu.

- To je premijer već trebao napraviti. Vlada je trebala usvojiti nacrt odluke i potom od predsjednika RH zatražiti suglasnost. U Ustavu stoji da Vlada, a ne ministar obrane, traži suglasnost od predsjednika države. Vjerujem da bi u tom slučaju Milanović dao svoju suglasnost - kažu.

Arsen Bauk, zastupnik SDP-a i član Odbora za obranu, koji će na današnjoj sjednici rapravljati o Vladinom prijedlogu, kaže kako SDP stav nije promijenio i da neće glasti za takav Vladin prijedlog.

Željka Antunović, nekadašnja SDP-ova ministrica obrane i saborska zastupnica, a danas vanjska članica (bez prava glasa, nap. a.) saborskog Odbora za obranu smatra kako se SDP potpuno pogrešno postavio u ovoj situaciji.

- Riječ je o sitnom politiziranju na temi oko koje ne bi trebalo biti politiziranja. Ja bih apsolutno podržala tu odluku, SDP bi trebao to podržati. SDP u svojoj blijedoj, nejasnoj i neprepoznatljivoj političkoj prezentaciji slijedi Zorana Milanovića i sve njegove egzibicije, ispade, bezobraštine i poteze koji za cilj imaju isključivo Milanovićevo vlastito političko pozicioniranje. Ne znam gdje je u svemu tome interes SDP-a - kaža Antunović.

Politički lisci upozoravaju da su u Plenkovićevu klopku upali ne samo SDP i Socijaldemokrati nego i dobar dio desnice, te da će HDZ nakon glasanja o Vladinom prijedlogu i njih proglasiti putinofilima i Milanovićevim korisnim budalama. Naime, protv Vladinog prijedloga glasat će i desni oporbeni klubovi. Dok iz Domovinskog pokreta poručuju da će konačnu odluku o tome kako će glasati u petak donijeti tek večeras na sastanku Kluba zastupnika, Hrvatski suverenisti poručuju kako je za njih stvar već riješena.

- Mi ćemo biti protiv Vladinog prijedloga. Prije svega zato što se ne poštuje ustavna procedura. To je sad postalo unutarnje političko pitanje, a ne međunarodno-diplomatsko. Sadržaj prijedloga odluke o vojnoj pomoći Ukrajini potpuno je zatamnio sukob predsjednika RH Zorana Milanovća i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Da su njih dvojica u zadnje dvije godine normalno komunicirali i da je suglasnost o sudjelovanju naših vojnika u toj europskoj misiji zatražio, kao što u Ustavu i piše, premijer a ne ministar obrane, siguran sam da bi tada predsjednik Milanović u najmanju ruku jako ozbiljno razmotrio hoće li dati svoju suglasnost. Ovako se predsjednik nije ni očitao na taj prijedlog. Pored toga, Suverenisti smatraju kako je Hrvatska već dovoljno uključena u razne financijske, humanitarne, diplomatske i sve ostale programe pomoći Ukrajini - kaže saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić.

Ne brine ga, kaže, to što će njega i Suvereniste, zbog protivljenja Vladinom prijedlogu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Plenković i HDZ nazivati Putinovim i Milanovićevim korisnim budalama.

- Imam ja odgovor za njih. Neka HDZ-ovci najprije riješe sustav obrane RH, da se mi od nekog eventualnog vojnog napada možemo obraniti. Plenkovićeva vlada nije riješila ni pitanje protuzračne obrane, niti kopnene vojske. Pa naše je pješaštvo u potpunom kolapsu - kaže Sačić.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Marko Špoljar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.