OD SAD I HRVATSKA NA RUSKOJ CRNOJ LISTI “NEPRIJATELJSKIH DRŽAVA”, evo tko još

22.07.2022. 15:42:00

Rusija je na popis ‘neprijateljskih država’ dodala pet novih država među kojima i Hrvatsku. Navode kako je to zbog ”neprijateljskih djelovanja protiv Rusije, te protiv njenih diplomatskih i konzularnih predstavništava”. Na popisu su uz Hrvatsku dodane Slovenija, Grčka, Danska i Slovačka.

Neprijateljskim državama bit će ograničen angažman suradnika u ambasadama, konzulatima i državnim predstavništvima na teritoriju Rusije.

‘Popis koji je utvrdila vlada nije konačan i može se proširiti s obzirom na daljnja neprijateljska djelovanja država, usmjerenih protiv ruskih predstavništava u inozemstvu’, navodi se u priopćenju Vlade objavljenom na  ruskom Telegramu, a koji prenosi Blic.

U ožujku, u počecima ruske agresije na Ukrajinu, ministar vanjski poslova Ruske federacije Sergej Lavrov je istaknuo kako će mjere “odgovoriti na neprijateljske akcije Sjedinjenih Država i njihovih satelita”, uključujući “nelegitimne sankcije” i “odluke koje krše prava ruskih građana i pravnih osoba”, objavila je ruska novinska agencija TASS.

Popis, koji navodi TASS, je u početku uključivao SAD i Kanadu, države Europske unije, Veliku Britaniju, Ukrajinu, Crnu Goru, Švicarsku, Albaniju, Andoru, Island, Lihtenštajn, Monako, Norvešku, San Marino, Sjevernu Makedoniju, Japan, Južnu Koreju, Australiju, Mikroneziju, Novi Zeland, Singapur i Tajvan za koji se napominje da se smatra teritorijem Kine, ali da njime vlada vlastita uprava.

Za navedene države je uvedena i obveza plaćanja u rubljama.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: Blic/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.