Odana počast poginulim hrvatskim braniteljima u šumi Rosinjača

05.12.2023. 17:03:00

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je ispred spomen-ploče poginulim braniteljima u šumi Rosinjača, u Osijeku obilježen Dan obrane grada Osijeka te je odana počast za 16 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, poginulih u šumi Rosinjača prije 32 godine.

Tog je dana Osijek bio izložen žestokim napadima i granatiranju neprijateljske vojske, a život je izgubilo ukupno 28 branitelja i civila. Počast poginulima su, uz obitelji stradalih i suborce, odali izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Anto Zelić, izaslanik ministra obrane brigadni general Željko Ljubas, izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, zamjenik župana Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, pripadnici braniteljskih udruga te učenici Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek.

Tajnik UHDDR-a Sveti Rok Osijek Goran Radičević prisjetio se tog prosinačkog jutra kada se vratio s položaja iz šume Rosinjača u kojoj su držali liniju obrane, nakon čega je stigla vijest o napadu.

“Vratili smo se natrag u šumu i pokušali doći do suboraca, ali nažalost, to je bila prevelika koncentracija neprijateljske linije neprijateljske tehnike i ljudstva. Postali smo svjesni da su izgubili živote u borbi. Važno je istaknuti kako su poginuli u borbi i tako dali vremena da se obrana Osijeka konsolidira jer je to bio najžešći napad na grad Osijek po cijeloj dužini, ne samo južne bojišnice nego i iz pravca Nemetina i svih pravaca neprijatelj je pokušao slomiti obranu. Mi volimo reći da je to bio dan D za Osijek. Nažalost, slomom obrane Vukovara koji se herojski branio 3 mjeseca, postali smo svjesni da će neprijatelj krenuti prema Osijeku kao sljedećem cilju, ali prebrzo su uspjeli prebaciti snage i napasti nas. Nismo bili nespremni za borbu, nego tada nismo imali ni ljudi ni dovoljno naoružanja da ih zaustavimo i pružimo otpor , rekao je Radičević i dodao kako je ponosan što u obilježavanju  sudjeluju i učenici osječke Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ koja nosi ime po branitelju poginulom u šumi Rosinjača i na taj način uče o vrijednostima Domovinskoga rata.

Majka poginulog hrvatskog branitelja Davora MilasaMarija Milas istaknula je kako joj je današnji dan  jedan od najtežih dana u životu.

“Sjećam se tog jutra kako sam budila Davora, kako se spremao i kako smo se oprostili, kako je otišao i nije se više vratio. Sjećanja su svježa, potpuno svježa, ne vjerujem da su prošle 32 godine, ne mogu si to osvijestiti.  Vrijeme prolazi, ali bol i tuga ne prestaju, no istovremeno osjećam i ponos što sam imala takvo dijete,” kazala je Milas.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odao je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

“Na današnji se dan prisjećamo svih onih koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske, osobito u obrani grada Osijeka. 5. prosinca 1991. godine, dakle prije 32 godine, 16 hrabrih pripadnika 106. brigade stradalo je u šumi Rosinjača, čime su pokazali nadljudsku hrabrost i požrtvovnost. Upravo zbog toga, njihova djela ostaju trajan spomen svima nama te ćemo im dok smo živi odavati počast i prisjećati se njihova herojstva,” kazao je Miletić.

Pripadnik Bojne Frankopan Goran Brebrić prisjetio se najtežeg dana u obrani grada Osijeka, a danas ga se kaže, sjeća, s velikim ponosom.

“Bili su to dani ponosa za sve nas koji smo došli iz svih dijelova Hrvatske braniti Osijek koji je bio u takvoj poziciji da je mogao biti drugi Vukovar. Nas nije bilo puno, ali kako je rekao naš zapovjednik, bili smo odabrani i bila nam je velika čast, sudjelovati kao prvi hrvatski komandosi, u humanoj akciji izvlačenja tijela poginulih suboraca. Danas želimo očuvati istinu o Domovinskom ratu zbog čega smo izdali monografiju kao jedinu knjigu koja se smatra znanstvenim radom, a pisana je za civilno stanovništvo s idejom da svi razumiju na koji smo način mi neiskusni branitelji krenuli u oslobađanje Hrvatske ,” rekao je Brebrić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako se današnji dan, odlukom Gradskog vijeća 2018. godine, obilježava kao Dan obrane grada Osijeka.

“Danas smo ovdje kako bismo s posebnim pijetetom odali počast i prisjetili se velike žrtve 16-orice pripadnika 106. brigade HV-a koji su svoje živote položili u šumi Rosinjača. Oni su se oduprli brojnijem i naoružanijem neprijatelju te na taj način spriječili njihov ulazak u južni dio Osijeka. Zbog toga, njihova žrtva ne smije i neće biti zaboravljena, a zahvaljujući herojstvu Osijek je bio i bit će nepokoren grad,” zaključio je Radić.

Izvor: cronika.hr/Foto: Snimka zaslona

Izvorni autor: Draženka Franjić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.