Odbor za obranu u ponedjeljak ponovno bez Kundida

20.10.2024. 08:18:00

Saborski Odbor za obranu nastavlja u ponedjeljak raspravu o slanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u međunarodne operacije, misije i druge aktivnosti, uključujući kontroverznu misiju NSATU. Predsjednik Republike nije dao prethodnu suglasnost za tu misiju, a na sjednicu, kao ni prethodnu, neće doći načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Tihomir Kundid, po nalogu predsjednika Zorana Milanovića.

Na prvoj sjednici Kundid je trebao biti dio delegacije Ministarstva obrane, dok su ga na drugu vladajući pozvali kao izvjestitelja kako bi stručno objasnio tehničke aspekte misije NSATU, koja je dio NATO-ve aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini. Zbog Milanovićeve zabrane, ministar obrane Ivan Anušić i vladajući zastupnici prošli su tjedan napustili sjednicu, navodeći da je rasprava besmislena bez prisutnosti načelnika Glavnog stožera.

Ipak, ministar Anušić najavio je da će ovaj put sudjelovati na sjednici, iznijeti argumente te omogućiti raspravu, nakon čega će konačnu odluku donijeti Sabor. Za donošenje odluke o sudjelovanju u misiji NSATU potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Predsjednik Milanović odbija slanje hrvatskih vojnika u Wiesbaden u okviru misije NSATU, tvrdeći da bi time Hrvatska sudjelovala u sukobu u Ukrajini te da NATO time ulazi u rat. Ranije je odbio i sudjelovanje Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika.

HDZ je Milanovićev potez nazvao zloupotrebom položaja i štetnim za vanjskopolitički ugled Hrvatske, usporedivši ga s "povijesnom pogreškom" kada je odbio obuku ukrajinskih vojnika u sklopu misije EUMAM. Vladajući su apelirali na oporbu da prilikom glasanja postupe u skladu s nacionalnim interesom i razumom, a ne da slijede predsjednika.

Dio oporbenih zastupnika najavio je protivljenje misiji NSATU, dio suzdržanost, a neki su još neodlučni. Odluka o slanju hrvatskih vojnika, uključujući misiju NSATU, bit će predmet rasprave u Saboru u utorak, dok će glasanje biti održano u petak.

Izvor: PDN/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.