Održan skup u Beogradu, Vučić poručio oporbi: “Vlast se neće mijenjati na ulici”

27.05.2023. 07:30:00

Skup Srpske napredne stranke pod nazivom "Srbija nade" održan je ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu. Predsjednik Aleksandar Vučić skup je počeo minutom šutnje za žrtve dva masovna ubojstva koja su se početkom svibnja dogodila u Beogradu. Opoziciju koja organizira prosvjede "Srbija protiv nasilja", pozvao je na dijalog, ali im je i poručio da neće biti prijelazne vlade i smjene vlasti na ulici. Okupljenima je rekao da se posljednji put obraća kao predsjednik SNS-a i da će od subote 26. svibnja biti predsjednik svih građana. Okupljenima su se obratili i Milorad Dodik, Ivica Dačić, Lazar Ristovski, Janko Tiposarević, Milan Knežević. Pristaše SNS-a su od ranih jutarnjih sati stizale u Beograd autobusima. Početak skupa obilježila je jaka kiša u centru Beograda, a dio okupljenih počeo se razilaziti i prije nego što je Vučić izašao na pozornicu.

Vučić: Ovo je posljednja večer u kojoj se obraćam kao predsjednik SNS-a

Aleksandar Vučić je zahvalio svima što su došli i što su uporni uborni za pristojnu Srbiju. Tražio je od svih da spuste zastave i da se održi minuta šutnje za poginule u školi.

Foto: N1

"Najvažnije pitanje koje se čulo koje je postavila majka jedne ubijene djevojčice - čemu smo učili djecu? Hoćemo li ih učiti mržnji ili ljubavi? Hoće li se na ulici vrebati? Rijetko o tome govorimo, večeras sam htio drugačije o tome govoriti i imam nekoliko vijesti.

Kao da su čekali da značajan broj muškaraca s Kosova dođe pa da napadnu. Nismo imali težu i veću krizu. Čim se završi skup, imat ćemo sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost, govorit ćemo o Kosovu, a bojim se puno toga lošeg. Zato i zbog svega što se dogodilo, jedinstvo je potrebnije nego ikad. Kad smo ujedinjeni, nitko nam ne može ništa. Samo jaka i jedinstvena Srbija može izaći na kraj s problemima. Imamo svakodnevne pritiske, mnogo muka.

Prikupili smo više od 50.000 cijevi, uveli smo policajce u škole, mnogo toga ćemo još morati napraviti. Neki su pokušali zloupotrijebiti tragediju, ne obični ljudi. Svi koji su prethodnih tjedana šetali, najvećim dijelom su pristojni, ali ne cijenim političare koji su zloupotrijebili najveću tragediju našeg naroda. Oni ne zaslužuju poštovanje, ni vaše zvižduke.

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Pozivam vas na dijalog, ali prijelaznih vlada neće biti dok sam živ, to vam neću potpisati, vlast će se birati na izborima! Zahvalite što smo ukinuli realityje.

Pred nama je težak period. Znajte da nemamo kud, pritisli su nas lažima i prevarama sa svih strana. Ništa loše nikome nismo učinili. Možemo samo braniti svoju zemlju i čuvati svoj narod. Srbija neće sjediti prekrštenih ruku. Hoćete protjerivati Srbe? Nećete ih protjerati.

11 godina sam vjerno služio državi i narodu. 11 godina sam i na čelu SNS-a, stranke poštenih ljudi, divnih domaćina, ljudi koji su promijenili Srbiju. Ovo je posljednja večer u kojoj se obraćam kao predsjednik SNS-a čiji ću član ostati. Već za Vidovdan krećemo u formiranje pokreta koje sam zamislio kao nešto šire od svih naših stranaka.

Netko vas je natjerao da dođete? Sram ih bilo. Ja sam vaš i uvijek ću biti vaš. Ponosan sam što nije bilo nijednog incidenta. Od vas tražim ljubav i borbu za Srbiju!"Sijarto: Stranke koje služe stranim interesima moraju biti poražene

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto obratio se građanima na mitingu SNS-a  i poručio da su Srbi i Mađari od povijesnih neprijatelja postali povijesni prijatelji i da za to mogu zahvaliti svojim liderima.

Rekao je da je za dva naroda zajedničko to što su izloženi "napadima međunarodnog liberalnog mainstreama".

"Napadaju nas jer se Mađari i Srbi zalažu za sebe i svoje nacionalne interese, a sposobni smo za to jer imamo jake lidere", poručio je Szijjarto.

On se osvrnuo i na opoziciju koja organizira prosvjed "Srbija protiv nasilja" i poručio da stranke "koje služe stranim interesima moraju biti poražene, a nasreću to se redovno događa u obje zemlje".

 
Dodik: Džabe Britancima što okupljaju izdajnike

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na mitingu da srpski narod danas tuguje za stradalom djecom koja su izgubila život u masovnim ubojstvima.

"Neki su pomislili da je Srbija slaba. Ona je tužna jer je izgubila djecu, ali nije slaba i ovo okupljanje govori da ona nije slaba. Oni koji su okupili gomilu protiv Srbije i srpskog naroda neće proći. Džabe Britancima što okupljaju ovdje namjesnike i izdajnike protiv srpskog naroda koristeći tako bezočno događaje kao što je ovaj", poručio je Dodik s pozornice ispred Skupštine Srbije. 

 
Dačić: Ne dam našeg predsjednika kojeg smo svi izabrali

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je na mitingu da, kada se počeo baviti politikom, prije 30 godina, nije vjerovao da će ikada govoriti na skupu posvećenom borbi protiv nasilja, i to nasilja Srba nad Srbima.

"Nema tog čovjeka kojeg nije pogodilo ubojstvo djece, ubojstva u Mladenovcu, nasilje nad ženama. Nije prošlo ni 40 dana, minuta šutnje je malo da sva tragedija i tuga stane. Zato je važno pokazati poštovanje prema žrtvama, sudjelovati u velikoj boli i podržati ono što je (Aleksandar) Vučić rekao - zatrti nasilje i nasilnike da se nikad ne ponovi u Srbiji."

Govoreći o predaji Slobodana Miloševića Haagu, istaknuo je: "Ne dam našeg predsjednika, ne dam predsjednika kojeg smo svi izabrali."

Organizatorima prosvjeda "Srbija protiv nasilja" poručio je da ne organiziraju prosvjede jer brinu o djeci, već da bi došli na vlast i istaknuo je da im neće biti dozvoljeno ponovno osvojiti vlast na ulici kao 5. listopada. 

 
Lazar Ristovski upozorio na opasnost od građanskog rata

Glumac Lazar Ristovski rekao je da ovaj miting pokazuje da postoji Srbija van Beograda. On je upozorio da ako se ovaj sukob u društvu nastavi daljnjiim zaoštravanje odnosa i mržnjom, prijeti opasnost od građanskog rata. Kako je rekao, dva su načina za rješenje ove situacije, a oba podrazumijevaju katarzu.

"Jedna je zajednička katarza kroz zajednički zagrljaj u kojem bismo prolili suze radosnice, a u to malo vjerujem. A drugi način je da se dogodi katarza u kojoj pada krv na ulicama, gori Skupština i u kojoj se gine. U tom slučaju Srbija se vraća 100 godina unazad", upozorio je Ristovski.

Izvor: n1/ Foto: n1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.