Održana prva sjednica Stožera za obnovu od potresa: 'Osim obnove razmišljamo i o revitalizaciji cijelog prostora'

04.01.2021. 20:49:00

Na sjednici Vlade koja je održana u ponedjeljak između ostalog je donesena odluka o osnivanju posebnog Stožera za obnovu potresom pogođenih područja. Na čelu stožera bit će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ministar Tomo u obraćanju medijima nakon prvog sastanka novog Stožera u Petrinji rekao je kako djelovanje Stožera podupire organizaciju županijskog, gradskog i drugih stožera.

"Ovaj Stožer od ovog trenutka bit će aktivan tijekom 24 sata dnevno. Svi potrebni podaci o osobama i kontakti iz Stožera bit će javno dostupni kako bi svi koji trebaju mogli dobiti Stožer i informirati se", rekao je Medved.

Središte novoosnovanog Stožera bit će u petrinjskoj vojarni.

“Održali smo prvi sastanak koordinacije, primili smo izvješća o sanaciji koja je do sada učinjena na području pogođenom potresu. Čuli smo izvješća župana, gradonačelnice Siska, Gline i Petrinje. Ovaj Stožer od ovog trenutka bit će aktivan 24 sata na dan”, kazao je ministar Medved nakon održan sastanka javlja N1. “Stožer planira i naredne operacije, to su one sustavne mjere vezane za obnove. U skladu s tim, Stožer će odgovarati i nositi se sa svim izazovima koji su pred nama i opravdati povjerenje”, poručio je Medved.

“Vlada i ovim putem želi iskazati jasnu pomoć prema narodu. Ovaj potres zahvatio je 12 od 19 jedinica lokalne samouprave, četiri velika grada, gotovo 116 000 stanovnika je zahvatilo. Oštećeno je 30 crkava, 10 teško srušeno, 11 škola je neupotrebljivo. Velike si štete i na gospodarstvu, velike su materijalne i ljudske štete”, kazao je župan Ivan Žinić.

“Osim obnove, razmišljamo i o revitalizaciji cijelog prostora. Ovo je možda velika prilika da se ovaj prostor revitalizira”, dodao je Žinić.

'U tijeku je sastanak Stožera za rješavanje štete od potresa na čelu kojeg je ministar Medved, počeo je u 17h, dobila sam priliku izvijestiti da je u Sisku do sada 4538 objekata prijavljeno zbog štete, 1091 su pregledali statičari stožera civilne zaštite RH i 142 objekta su označili crvenom bojom (neupotrebljivo), a 280 narančastom (za hitne intervencije). Imamo 245 zahtjeva za stambene kontejnere ( riješeno 8), a 273 ljudi je smješteno u školskim sportskim dvoranama. Predložila sad da se ljude na pogođenim područjima s oštećenom objektima privremeno oslobodi plaćanja električne energije i HRT pretplate, nadam se pozitivnom odgovoru. Zatražila sam hitno jasne procedure i kriterije za financiranje sanacije i obnove narančastih i crvenih objekata- javne namjene,stambenih zgrada i obiteljskih kuća', napisala je ranije na Facebooku sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Izvor: tportal.hr/Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Izvorni autor: Screenshot / Autor: Screenshot

Autor: