Održana prva u nizu braniteljskih tribina o dr. Franji Tuđmanu

12.05.2022. 14:38:00

U dvorani „Judita, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u srijedu 11. svibnja, održana je Svečana tribina posvećena 100. obljetnici rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Organizator tribine bila je Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.), a pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Na početku su se skupu obratili izaslanici Hrvatskog sabora, Vlade, Ministarstva hrvatskih branitelja i HAZU.

Svi su istaknuli izniman značaj dr. Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države, ali i pobjede u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, te su čestitali organizatoru na ovoj manifestaciji, koja je privikla veliki broj posjetitelja.

Organizator tribine, Mladen Pavković, inače predsjednik UHBDR91., uz ostalo je rekao da je to tek mali dio zahvale prvom hrvatskom predsjedniku i vojskovođi i podsjetio da o liku i djelu ovog velikog političara treba se češće govoriti i pisati, tim prije što se o njegovu djelovanju i zaslugama relativno često ističu klevete, laži i marginaliziranja.

  • O Tuđmanu bi se više trebalo učiti i u školama. Naime, u vrijeme komunizma učenici su sve morali znati o komunističkom vođi, za njega su sadili i ruže kad je preminuo, a o ovom značajnom Hrvatu znaju malo ili gotovo ništa – kazao je.

General i hrvatski književnik Ivan Tolj pročitao je pismo hrvatskih generala, književnika i drugih, koji su predlagali da se Tuđmana i službeno proglasi „utemeljiteljem hrvatske države“, kao što se za Ante Starčevića govorilo da je „otac“. Taj prijedlog naišao je na veliko odobravanje nazočnih.

O prvom hrvatskom predsjedniku još su govorili: akademik Kuzma Kovačić, prof. dr. Andrija Hebrang, Marko Miljanić i Danka Dražina iz Škabrnje i Antun Vrdoljak. Moderator je bio dramski umjetnik Joško Ševo. Prikazan je i dokumentarni film Obrada Kosovca „Franjo Tuđman“.

  • To je samo jedna od niza manifestacija koje ćemo još ove godine prirediti u čast i slavu dr. Franje Tuđmana – čuli smo od organizatora.

Izvorni autor: PDN/Foto:M.P./PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.