OGLAŠEN ALARM: Zaustavljena distribucija dijela cjepiva, prijavljen neobično velik broj alergijskih reakcija

19.01.2021. 09:42:00

Radi opreza obustavljeno je cijepljenje određenom serijom Moderninog cjepiva nakon što se pojavio neobično velik broj alergijskih reakcija u jednoj klinici

Kalifornijski zdravstveni službenici preporučuju privremenu obustavu distribucije određenog dijela Moderninog cjepiva protiv koronavirusa jer su zabrinuti zbog alergijskih reakcija. Više od 330.000 doza određene serije distribuirano je do 287 pružatelja zdravstvenih usluga širom Kalifornije ranije ovog mjeseca, piše ABC7.

Jedna određena klinika za cijepljenje u zajednici izvijestila je o čak do 10 alergijskih reakcija na cjepivo u roku od 24 sata, što se smatra neobično velikim brojem. Državni dužnosnici kažu kako se očekivana stopa reakcije na slična cjepiva obično kreće oko 1 na 100.000. Ime i mjesto klinike nisu objavljeni, ali je ustanova nakon nekoliko sati zatvaranja prešla na drugu seriju cjepiva Moderne. Nije zabilježena nijedna druga skupina alergijskih reakcija, prenosi Danas.hr

Državni službenici istražuju što se dogodilo na klinici, a u međuvremenu državna epidemiologinja dr. Erica S. Pan preporučuje da se doze iz serije “Moderna 41L20A” za sada ne dijele dalje. “Zbog velikog opreza i, također, prepoznajući izuzetno ograničenu zalihu cjepiva, preporučujemo davateljima usluga da koriste drugi raspoloživi popis cjepiva i da naprave stanku u primjeni cjepiva iz Modernine serije 041L20A do kraja istrage koju provode CDC, FDA, Moderna i dok stanje ne bude gotovo”, rekla je Pan u nedjelju te je dodala da će obavijestiti o novim saznanjima čim saznaju nešto novo.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Izvorni autor: Danas.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.