Oglasio se i Komšić: Nema razloga da se kazneno gone generali za Bljesak, ali ima za druge akcije

09.08.2021. 10:05:00

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je situaciju vezanu uz pokretanje postupaka protiv generala Republike Hrvatske, koje od hrvatskog pravosuđa traži Tužiteljstvo BiH

'Prema mom mišljenju, ako se radi o operacijama Bljesak i Oluja, ne postoji nijedan pravni osnov da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrene takve postupke. Jer, i ako postoji takvo kazneno djelo, ono nije počinjeno ni na teritoriju Bosne i Hercegovine niti nad državljanima Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto može biti samo i isključivo nadležno tužiteljstvo Republike Hrvatske', rekao je Komšić.

On pak navodi da, ako je u postupcima riječ o operacijama "Maestral" i "Južni potez", koje su izvođene na teritoriju BiH, postoji osnova za procesuiranje, prenosi Klix.ba 

'Ako je riječ o ove dvije operacije, stvari stoje potpuno suprotno. Tužilaštvo ne samo da ima pravo na pokretanje takvih postupaka nego ima obavezu da procesuira sva kaznena djela počinjena u tim operacijama', prokomentirao je Komšić.

Tijekom vikenda je objavljeno da je BiH uputila zahtjev Hrvatskoj da kazneno gone 14 zapovjednika u operaciji "Bljesak". Razlog je zapovjedna odgovornost prilikom stradanja civila s prostora gdje je izvođena akcija. Izvještaj o stradanju i djelovanju Hrvatske vojske je još prije 15 godina donesen u Banjoj Luci i pretpostavlja se da ga je napisalo Ministarstvo unutranjih poslova Republike Srpske.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: M. Šu. / Foto: Armin Durgut

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.