OMILJENO OKUPLJALIŠTE BAKTERIJA U KUHINJI: Ovih PET mjesta u vašem domu je najprljavije i NAJOPASNIJE za zdravlje!

14.09.2021. 08:57:00

U pravu ste što ste oprezni u pogledu restorana s lošim ocjenama iz higijene, ali dobre su šanse da je i vaša kuhinja leglo klica. Novo istraživanje sa Sveučilišta Drexel pokazuje da bi, ako se držale istih standarda kao i restorani, i brojni domovi pali na testu higijene. Kad je tim istraživača posjetio 100 domova u Philadelphiji iz širokog spektra socioekonomskih uvjeta, pronašli su dokaze o najezdi štetočina, nepravilnom skladištenju hrane i bakterijama koje izazivaju bolesti u mnogim kuhinjama. Njihovi nalazi objavljeni su u dvije nove studije u časopisu Trends Protection Food Trends i Journal of Food Protection, a ovih se pet mjesta u kuhinji pokazalo kao najveće leglo bakterija opasnih po zdravlje.

1. HLADNJAK

Najveća pogreška zabilježena u studiji – viđena u 97% domova – bila je u tome što se sirovo meso ili perad nepravilno skladištilo. Uvijek bi trebalo biti na najnižoj polici u hladnjaku, ispod gotove hrane i sirovog voća i povrća. Koliko god to grubo zvučalo, sokovi iz vaše sirove piletine mogli bi kapnuti i zaraziti drugu hranu.

2. SPUŽVE ZA PRANJE SUĐA

Čak 64% spužvi za pranje suđa u kućanstvima je pozitivno testirano na bakterije. Zato se preporuča često mijenjanje istih, a zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici na jednu minutu dnevno – ili pranje u perilici posuđa – također mogu ubiti štetne patogene nakupljene na spužvama.

3. SUDOPER I PROSTOR OKO SUDOPERA

Fekalne bakterije pronađene su u 44% kuhinja, a E. coli, srodna bakterija, pronađena je u 15% – najčešće u uzorcima iz sudopera. Kuhinjski sudoperi također su najvjerojatnije vidljivo zaprljani: 82% sudopera koje su posjetili istraživači su ocijenili kao nečiste. Kuhinje koje nisu imale sredstva za dezinfekciju ili sapun u blizini sudopera također su imale veći ukupni broj bakterija.

4. DASKE ZA REZANJE

Čak 23% dasaka za rezanje promatranih u studiji djelovalo je prljavo na prvu, a u konačnici se pokazalo kako ih je 76% u utorima od rezanja ili pak pukotinama, sadržavalo neku vrstu bakterija.

5. BILO GDJE GDJE SE NAMETNICI – ILI VAŠI KUĆNI LJUBIMCI – DRUŽE

Istraživači su u 65% domova promatrali insekte, poput mrava, žohara i muha, kao i izmet glodavaca ili zamke. Prisutnost životinja-uključujući kućne ljubimce-u područjima za pripremu hrane također bi mogla povećati vjerojatnost kontaminacije hrane i prijenosa vanjskih patogena u kuhinju.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: ig/Foto: Pixabay

Autor: