Oni su na prvoj liniji borbe protiv Covida, pogledajte što sve moraju proći sa zaštitnom opremom

14.04.2020. 21:00:00

Kada je u pitanju koronavirus, ništa se ne prepušta slučaju. Pa tako ni postupanje u bolnicama s pacijentima pozitivnima na Covid ili pak onima kod kojih postoji sumnja da su zaraženi. Medicinsko osoblje koje im pristupa mora proći zahtjevan protokol sa zaštitnom opremom, razrađen u najsitnije detalje. Samo za oblačenje kombinezona postoji više od deset naputaka. A uz kombinezon dolaze ogrtač, dva para rukavica, maska, vizir… Potom i posebni protokoli za skidanje, u još više točaka

Zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji obrane od koronavirusa u punoj 'ratnoj' spremi prizivaju kod svakoga scene iz filmova katastrofe. Protokoli i upute o zaštitnoj opremi i postupanju s pacijentima pozitivnima na Covid razrađeni su u najsitnije detalje. Pritom valja napomenuti da se i oni kod kojih postoji sumnja na zarazu tretiraju kao da su pozitivni.

Detaljne upute dobili su i liječnici i medicinske sestre u Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj. Ta je bolnica jedna od onih određenih za Covid, ali nije pretvorena isključivo u bolnicu za pozitivne pacijente, poput KB-a Dubrava. Voditelj jedinice objedinjenog hitnog prijema u Klaićevoj i specijalist dječje kirurgije Zoran Barčot tportalu je opisao kako izgleda postupanje s pacijentima i kako su se pripremili za ovu situaciju.

Zoran Barčot, voditelj jedinice objedinjenog hitnog prijema u Klaićevoj i specijalist dječje kirurgije

Zoran Barčot, voditelj jedinice objedinjenog hitnog prijema u Klaićevoj i specijalist dječje kirurgije

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Njihova jedinica koja se bavi kontrolom bolničkih infekcija bila je na edukaciji u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević (Zarazna) te im je objašnjeno kako pravilno oblačiti i skidati zaštitnu opremu. Upute su sumirane u videu koji to detaljno prikazuje.

Pozornost je obraćena na svaki detalj, pa i na situacije u kojima osoba nosi dioptrijske naočale.

Primjena zaštitne opreme

Izvor: Društvene mreže / Autor: Goran Petrovic

'Na temelju toga napravili smo protokole. Imamo i krizni stožer u bolnici i našu internu stranicu Covid, na kojoj su sve odluke i protokoli. Imamo protokol sa slikama za oblačenje i skidanje ogrtača i za oblačenje i skidanje kombinezona…', nabraja nam Barčot.

Kaže kako kroz Klaićevu nije prošlo puno pozitivnih pacijenata. No jedan je čak bio kod njih na operaciji. Objašnjava da su, s obzirom na to da je u bolnici većina djece koja nisu pozitivna, a među njima su onkološki bolesnici koji su u posebno rizičnoj skupini, cijeli jedan dio bolnice pretvorili u izolacijski.

Dokument: "Oblačenje ogrtača"

'Bolnica smo i s pozitivnima na Covid i ostalim pacijentima. Kada imamo respiratorne pacijente, šaljemo ih u Zaraznu. Ali i preuzimamo pacijente od njih. Nekada imamo pacijente za koje ne znamo jesu li pozitivni, suspektni su, a onda se ponašamo kao da su pozitivni. Za njih imamo posebnu izolacijsku sobu za pregled i jedan odjel bolnice pretvorili smo u izolacijski odjel, na kojem imamo i respiratore. Ako kapaciteti Zarazne ne budu dovoljni, mi se možemo uključiti. Recimo, možemo imati pacijenta iz prometne nezgode koji je pozitivan i moramo ga operirati. Zato imamo taj izolacijski odjel u kojem je i operacijska sala te kompletna intenzivna njega', pojašnjava.

Evakuacija Klaićeve nakon potresa 22. ožujka

Evakuacija Klaićeve nakon potresa 22. ožujka

Izvor: Pixsell / Autor: Frano Jerkan/PIXSELL

Do tog izoliranog dijela bolnice dolazi se posebnim liftom, a liječnici imaju naputke za određivanje stupnja rizika. Stupanj rizika određuje i stupanj korištenja zaštitne opreme.

Prvi korak: Popiti vode, obaviti toalet, skinuti svu svoju odjeću...

Prvi korak, ako se oblači kombinezon, je popiti vode, obaviti toalet, skinuti svu svoju odjeću, šminku, sat i nakit. Treba skinuti i radnu odjeću te obući donju zaštitnu odjeću (PVC tuniku i hlače, pamučnu majicu...) te sakupiti kosu gumicom. Potom, kada se obuče kombinezon, ide kirurška kapa, pa zaštitna maska i zaštitne naočale. Preko toga treba navući kapuljaču kombinezona.

Dokument: "Oblačenje kombinezona"

Potom idu rukavice. Prve, donje rukavice su nitrilne - za pripremu citostatika - i one se uvlače ispod rukava kombinezona. Preko njih idu druge, a koje se navlače i preko rukava kombinezona. Dodatno se može koristiti vizir. Kada se sve to skida - opet posebne upute.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Klinika za dječje bolesti Zagreb

Skidanje još kompliciranije, tu je i provjetravanje

Prije izlaska iz izolacije prvo se skidaju gornje zaštitne rukavice i baca ih se u kante s oznakom 'biohazard'. Potom se dezinficiraju donje rukavice alkoholnim sredstvom te se izlazi iz sobe za izolaciju. Ako se koristio vizir, treba ga odbaciti u kantu ispred izolacije dodirujući samo vanjske bočne dijelove. Potom se opet dezinficiraju rukavice.

Dokument: "Skidanje kombinezona"

Nakon toga osoba u preostaloj zaštitnoj opremi ide na 'provjetravanje' na otvoreni prostor na pet do deset minuta. Potom opet dezinfekcija ruku i kreće se na skidanje kombinezona, što nije nimalo jednostavno.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Klinika za dječje bolesti Zagreb

'Kapuljaču uhvatiti na vrhu glave i povući gore i natrag. Otvoriti prednju stranu odijela: zatvarač povući od vrata do struka i potpuno ga otvoriti. Jednom rukom sa stražnje strane zaštitnog odijela u predjelu lopatice povući odijelo i lagano osloboditi jedno rame, postupak ponoviti sa suprotnom rukom. Zaštitno odijelo pažljivo rolati od leđa prema dolje, unutarnju stranu rolati prema van, rolajući odijelo skinuti prvo s jedne pa s druge noge, zatim sve skupiti s prednje strane zajedno s donjim rukavicama u oblik lopte (ne kontaminirajući kožu) - skinemo rukavice i odbacimo odijelo u kantu s oznakom 'biohazard' za zaštitnu odjeću', stoji u uputama.

Ukupno je 16 koraka za skidanje što završava odlaganjem donje odjeće u crvenu vreću i oblačenjem odjeće koju su imali prije navlačenja zaštitnog odijela. Komplicirano? Da, ali srećom su u uputama i fotografije.

Dokument: "Skidanje ogrtača"

Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Izvor: tportal.hr/Foto:Neven Bučević

Izvorni autor: Vlatka Polšak Palatinuš

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.