OPERACIJA VIHOR - 12. i 13. prosinac

12.12.2021. 07:00:00

Na današnji dan 1991. godine tragično je okončana oslobodilačka operacija Hrvatske vojske "Vihor".

Operacija je započela 12. prosinca prelaskom južne obale rijeke Kupe kod Šišinca (izmedu Siska i Pokupskog). Oslobodena su ključna neprijateljska uporišta na desnoj obali Kupe na koti Sveta Katarina te naselja Slana i Glinska Poljana.

Medutim napad nije bio uspješan radi gubitaka HV-a u ljudstvu i tehnici te nejasnog strateškog značaja operacije.

Naime, nakon što je neprijatelj 13.12. izveo silovit protuudar na selo Stankovac (osvojeno 12.12.) i nakon velikog broja stradalih u 102. novozagrebačkoj brigadi HV-a, operacija Vihor je prekinuta. Broj gubitaka u ljudstvu i dan danas je nepoznat, a gubitci su bili veliki i u tehnici. Tako smo izgubili i par tenkova koji su u to doba bili od neprocjenjive važnosti.

Inače od samog početka operacija je krenula loše jer se neke postrojbe nisu uopće pokrenule na izvršenje zadaće, neki topnički položaji uopće se nisu aktivirali dok je najveća pogreška napravljena obustavom daljnjih napadnih djelovanja prema Glini čime se neprijatelju pružilo dosta vremena i mogućnosti da izvede nažalost uspješan protunapad.

Možda će Vam razlozi neuspjeha biti razumljiviji nakon što poslušate komentar admirala Domazeta Loš:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.