OPERACIJA VUKOVAR: ‘Vojni obavještajci nezakonito nadzirali ekstremnu desnicu’

28.12.2019. 10:26:00

PORUKE S WHATSAPPA KOJE JE NACIONALU USTUPIO izvor iz Vojne sigurnosno obavještajne službe predstavljaju materijalne tragove za koje se tvrdi da otkrivaju da je VSOA provela špijunsku operaciju izvan svojih ovlasti

Sredinom proteklog tjedna Nacionalu se preko posrednika javio izvor iz Vojne sigurnosno obavještajne službe i dopustio da se s ekrana njegova mobilnog telefona presnimi više fotografija snimljenih mobitelima, navodeći da one predstavljaju materijalne tragove koji upućuju na to da je VSOA provela jednu špijunsku operaciju potpuno izvan svojih ovlasti.

Posrednik, inače također osoba s bogatim obavještajnim iskustvom, zamolio je da Nacional na jednu lokaciju na području Zagreba pošalje informatičkog stručnjaka kako bi to presnimio. Ondje se ekipa Nacionala susrela i s posrednikom i s izvorom koji navodi da je zaposlen u Vojnoj sigurnosno obavještajnoj službi. Izvor je obrazložio da je zamolio da se te fotografije i poruke presnime bez ikakvog slanja, kako bi pokušao smanjiti rizik da se otkrije tko je Nacionalu dostavio spomenute materijale.

Taj izvor, štoviše, tvrdi da ti materijali otkrivaju da se radi o nezakonitom nadziranju, odnosno da su agenti VSOA-e na terenu nadzirali civilne osobe. Ako će biti potrebno, spreman je o svojim saznanjima svjedočiti pred istražnim tijelima ili pred sudom.

Isti izvor navodi da je ta operacija provođena u studenome u Vukovaru, nosi ime Operacija Vukovar i provedena je tijekom obilježavanja 28. godišnjice pada Vukovara. Uvid u sadržaj jednog dijela njegova mobilnog telefona otkriva da se u jednoj formiranoj grupi od više korisnika vidi veći broj snimljenih fotografija. Potom se između tih fotografija nalaze pisane poruke s objašnjenjima tko se na njima nalazi i gdje su te fotografije snimljene. Nacionalu je taj izvor dopustio snimiti nekoliko fotografija ispod kojih se nalaze i opisi pojedinaca koji se na njima nalaze. Fotografirane osobe imaju na sebi oznake HOS-a. Snimka ekrana mobilnog telefona koja je Nacionalu dostavljena na uvid pokazuje da su te fotografije razmjenjivane u grupi korisnika koja je mogla biti formirana upravo u tu svrhu.

‘Cilj operacije zapravo je bio praćenje civila, jer su bivši pripadnici HOS-a danas civilne osobe, a operativci su strateški raspoređeni po raznim punktovima u gradu’, tvrdi Nacionalov izvor

Primjerice, ispod jedne od fotografija koja pokazuje osobe koje nose crne zastave HOS-a stoji kratki opis: ‘’Hosovci u koloni’’. Potom u sljedećoj poruci dodatno piše: ‘’Ispred pripadnika HV-a s ratnim zastavama’. Ispod druge fotografije na kojoj su snimljene tri civilne osobe piše sljedeće: ‘’Branitelji HOS-a na čelu s Damirom Markušem se okupljaju kod spomenika Nicolieru’’.

Damir Markuš vukovarski je branitelj, član Hrvatske stranke prava koji je privukao pozornost javnosti i kada su članovi HOS-a postavili spornu spomen-ploču palim braniteljima HOS-a na tom području s pozdravom „za dom spremni“ u Jasenovcu, točno na mjestu gdje se nalazio ustaški stožer. Markuš je bio među HOS-ovcima koji su sudjelovali u pregovorima s predstavnicima Vlade oko uklanjanja te ploče iz Jasenovca. Markuš godinama odlazi na obilježavanje obljetnica pada Vukovara, što se vidi i po brojnim fotografijama koje objavljuje na svom Facebook profilu. Na jednoj od fotografija nalazi se snimljena mlađa ženska osoba u jakni ispod koje nosi crnu majicu s velikim grbom HOS-a. Ispod te fotografije poslana je poruka u kojoj je napisano – vodotoranj.

Nacionalov izvor navodi kako je on također bio član te grupe u kojoj su se razmjenjivale spomenute fotografije. Na svakoj od fotografija nalazi se ime osobe koja ju je snimila i poslala u grupu. Izvor iz VSOA-e tvrdi da se radi o imenima operativaca VSOA-e koji su bili angažirani u toj akciji i da ih je tog dana u Vukovaru bilo više desetaka.

Izvor koji je dostavio te materijale o njima kaže sljedeće:

‘’Akciju je osmislio zamjenik ravnatelja Ivica Komljen i pomoćnici Danko Mršo i Ivica Ivančić. Cilj operacije zapravo je bio praćenje civila jer su bivši pripadnici HOS-a danas civilne osobe. Akciju su provodili tako da su strateški rasporedili operativce na raznim punktovima po gradu. Oni su potom mobitelima fotografirali što se zbiva i prijete li kakvi incidenti u režiji te grupe ljudi. Bilo je i nekoliko osoba koje su sve fotografirale s profesionalnim fotoaparatima. Na terenu su akciju koordinirali Drago Kondić, Ivano Lovrić i Mislav Pelko. Problem je u tomu što VSOA nije ovlaštena samostalno poduzimati bilo kakve akcije usmjerene prema civilima. To može raditi SOA, ali ne VSOA. Može se dogoditi da službe u nekim situacijama surađuju, ali to ovdje nije bio slučaj.’

I drugi izvor Nacionala blizak sigurnosnom miljeu navodi da bi takva akcija bila izvan ovlasti VSOA-e. On o tomu kaže sljedeće:

‘’Nemam nikakav problem s time da se u takvim situacijama drže pod svojevrsnim nadzorom pojedinci i grupacije čije aktivnosti mogu naštetiti ugledu Hrvatske. A HOS-ovci su prije nekoliko godina postavljanjem one neprimjerene spomen-ploče s pozdravom ‘za dom spremni’ u Jasenovcu itekako naštetili ugledu Hrvatske. Pa je legitimno prosuđivati da bi im slične akcije mogle pasti na pamet i tijekom ovakvih obljetnica, naročito u Vukovaru. Ali je doista problematično ako se to radi izvan ovlasti VSOA-e.’’

Nacional je u više navrata objavljivao vijesti koje su ukazivale na loše stanje unutar VSOA-e. Prije nekoliko tjedana upućeni vojni izvori otkrili su da se unutar Vojne sigurnosno obavještajne agencije odigravala drama – kadrovski obračuni desnice, odnosno sukob dužnosnika bliskih Milijanu Brkiću i Plenkoviću bliskom ministru obrane Damiru Krstičeviću.

Ovaj slučaj, ako se pokaže istinitim, sugerira da su problemi unutar sigurnosnog sustava višestruki i doista slojeviti. A za takvo stanje svakako je odgovorna i aktualna predsjednica

Taj izvor navodi kako je to ponajbolje pokazivala degradacija Nere Patrlj koja je obnašala dužnost pomoćnice ravnatelja agencije za analitiku. Ona se, kako navode isti izvori, interno požalila osobama bliskim ministru Krstičeviću da VSOA nije fokusirana na svoj posao te da se bavi sama sobom i to detaljno elaborirala brojnim primjerima. Ivica Komljen, zamjenik ravnatelja Ivice Kindera koji se smatra bliskim Brkiću, nakon toga je donio odluku o razrješenju Nere Patrlj. Međutim ona, revoltirana tom odlukom, nije htjela napustiti svoj ured.

Ta su zbivanja opisana kao dramatična ponajprije jer se Nera Patrlj smatra desno orijentiranom i ideološki bliskom sadašnjem vodstvu agencije. Kada je u ljeto 2017. bila promaknuta na svoju donedavnu funkciju, Nacional je upozorio da je ona sudjelovala u nekim spornim špijunskim akcijama uperenim protiv organizacija civilnog društva i ljudskih prava. Indikativno je da se njeno tadašnje promaknuće također pripisivalo ravnatelju VSOA-e Ivici Kinderu, ali vojni izvor Nacionala tada je upozorio na to da se iza njega nazire i neko šire pozadinsko kadrovsko strukturiranje sigurnosnog sustava.

Isti izvor navodi kako je indikativno da se ovdje ne radi o ideološkom sukobu unutar agencije, što je ranije često bio razlog kadrovskih rotacija. Odnedavna se počelo pokazivati da se degradiraju i ideološki istomišljenici koji upozoravaju na loše stanje unutar te agencije. Međutim, sada se odlazi i korak dalje te pokazuje da VSOA izgleda izvan svojih ovlasti nadzire također desno orijentirane grupacije i to civile. Izvor iz VSOA-e te informacije Nacionalu je dostavio svega dan nakon što je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na sučeljavanju predsjedničkih kandidata upozorila na problem korupcije u sigurnosnim službama. Ovaj slučaj, ako se pokaže istinitim, sugerira da su problemi unutar sigurnosnog sustava višestruki i doista slojeviti. Za takvo stanje svakako je suodgovorna i aktualna predsjednica koje je tu temu prošli tjedan i otvorila, iako je to napravila neodgovorno i neprimjereno.

Izvor: Nacional/Foto:PIXSELL

Izvorni autor: Berislav Jelinic

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.