Oprez u prometu, počela je škola: 'Poštujte naše znakove'

07.09.2020. 09:49:00

Akcija Poštujte naše znakove se provodi od 1995. godine a od tada se broj stradavanje djece u prometu osjetno smanjio. Policija će i ove godine pojačano nadzirati promet i provoditi edukacije u školama

Na početku svake školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu. Akcija se provodi od 1995. godine, a koliko se od tada stanje u prometu poboljšalo pokazuje i statistika. Tijekom 1994. godine u prometu je poginulo 57 djece, a od 2012. broj poginule djece nije prelazio deset na godinu. 

U rujnu će policiji nadzor prometa u zonama osnovnih škola biti prioritet. Njega će nadzirati s s maksimalnim brojem policajaca i pripadnika prometne jedinice mladeži.Također, pojačano će se operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Temeljna  zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor nad odvijanjem prometa, a po potrebi i upravljati prometom je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika.

Također će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu. Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola. Pojačano će se kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, u vrijeme trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži. Policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Prije petnaestak godina, kad je akcija krenula, djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije.

Iz policije apeliraju i na roditelje. -Vrlo je važno da roditelji uvijek budu svom djetetu primjer ispravnog ponašanja i da ne zaborave da dijete upija svaku njihovu gestu, akciju i reakciju. Roditelji, koji prate svoje mališane u prvim danima na njihovom putu do škole, vlastitim im primjerom trebaju ukazati na odgovorno, pravilno i propisno ponašanje u prometu.  Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji su djeteta, ne smiju činiti prometne prekršaje.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tijekom mjeseca rujna, policijski službenici održat će na adekvatan način i u dogovoreno vrijeme kratka predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu sa temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, prilikom čega će se učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal reflektirajući prsluci.

Izvor: 24sata.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dubravko Kolarić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.