OPROSTIO SE S MAJKOM – I POGINUO: Antonio je imao samo 19 godina. Na današnji dan dao je život za Hrvatsku

09.11.2021. 18:37:00

ANTONIO VATOVIĆ - VAJTA

Punih trideset godina je prošlo od toga dana kada je uz Hamdiju, Marija, Željka, Vedrana i Francija poginuo Vajta. Na ove heroje Dubrovnika podsjetio je također branitelj toga grada Braco Elezović, s posebnim naglaskom na mladića Vajtu:

Antonio Vatović Vajta je bio moj mali prika. Imao je svega devetnaest godina i tek je započinjao život. Gružanin kao i ja uvijek je bio omiljen među ekipom. Kad je rat započeo – Vajta nije kalkulirao. Mogao je i on, kao neki naši drugi ‘prijatelji’, pobjeći Slavijom i javiti se negdje iz Švedske, Njemačke ili Italije. Ali nije”, emotivno se prisjetio Elezović.

Tek je započinjao život…

Za Vajtu kaže da je ostao u svome Gružu i da se kao pripadnik SJP Grofovi priključio obrani Hrvatske.

Foto: Braco Elezović

“Na slici je s majkom samo nekoliko dana prije pogibije. Ova slika mi je jedna od najupečatljivijih slika nastalih tijekom Domovinskog rata. Oproštaj majke i sina prije odlaska na položaj i pogibije uvijek probude neku čudnu emociju u meni. Često stanem na mjesto njegove pogibije i zapitam se kakav bi Vajta bio danas. Odgovor znam – ljudina kakav je i bio, ali eto, dođe mi tako pa ponekad stanem i mislim o svim tim ljudima od kojih nas je rat rastavio. I danas sam otišao gore zapaliti svijeću za Vajtu, Hamdiju, Marija, Vedrana, Željka i Francija. Bili su veliki onda, bili bi još veći danas…”, zaključuje branitelj Dubrovnika.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Braco Elezović

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.