Optužen za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima u Vukovaru

03.10.2019. 17:20:00

Zbog sumnje da je sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju ratnih zarobljenika na Ovčari, među kojima je bio i 21-godišnji pripadnik 204. vukovarske brigade Hrvatske vojske, osječko Županijsko državno odvjetništvo je podignulo optužnicu protiv nedostupnog 50-godišnjeg državljanina Srbije.

Okrivljenika se tereti da je kazneno djelo počinio na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, u ranim večernjim satima 20. studenoga 1991. godine, nakon što su snage tzv. JNA, teritorijalne obrane i drugih paravojnih formacija lokalnih pobunjenika i dobrovoljaca iz Srbije slomile otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Nakon što su pripadnici JNA u vukovarskoj bolnici zarobili pripadnike Zbora narodne garde, MUP-a, dragovoljne pripadnike hrvatskih oružanih snaga te manji broj civila, bolesnika i ranjenika, po odobrenju zapovjednika Operativne grupe Jug tadašnje JNA pukovnika Mile Mrkšića predali su ih pripadnicima srpskih paravojnih formacija Teritorijalne obrane Vukovar i „Leva Supoderica“, te ih autobusima iz vukovarske bolnice odvezli najprije u vojarnu JNA, a potom na poljoprivredno dobro Ovčara.

Okrivljenika se tereti ga se da je, kao pripadnik TO Vukovar, zajedno s drugim pripadnicima navedenih srpskih paravojnih formacija sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju zarobljenika.

Optužen je da je iz hangara, u kojem je bilo najmanje 200 zarobljenika izveo ranjenog, 21-godišnjeg pripadnika 204. vukovarske brigade, kojeg je od ranije poznavao, te ga uz prijetnju oružjem odveo ga 15 do 20 metara od hangara u blizinu jame koja je služila kao rov za topničko oružje, i ispalio u njega tri hica iz vatrenog oružja i usmrtio ga, a njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

Okrivljenik nije dostupan državnim tijelima RH, navodi tužiteljstvo. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Izvorni autor: Marta G

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.