OPTUŽENI HDZ-ov GRADONAČELNIK O ZAPOŠLJAVANJU STRANAČKIH DRUGOVA: “Ta žena nam se osvećuje”

08.09.2021. 17:07:00

Gradonačelnik Kutine, HDZ-ov Zlatko Babić sazvao je konferenciju za novinare kako bi odgovorio na optužbe o političkoj trgovini i korupciji.

Direktorica kutinske Eko Moslavine Adrijana Cvrtila izašla je u javnost i za 24sata razotkrila zapošljavanje u tom poduzeću, priznavši da je morala zapošljavati članove HSLS-a i HDZ-a. Navodno je pri svemu posredovao upravo gradonačelnik Babić.

U utorak je procurila još jedna snimka na kojoj se čuje kako potpredsjednik Gradskog vijeća Kutina, nezavisni Dražen Kinderman, priznaje kako je s HDZ-ovim gradonačelnikom dogovorio zapošljavanje sina u Eko Moslavini.

Gradonačelnik Babić na presici je iznio svoju stranu priču te je direktoricu Cvrtilu prozvao da je maltretirala. zaposlenike Eko Moslavine

– Kad sam 2017. postao gradonačelnik, među nizom problema bila je i teška situacija u Eko Moslavini. Najveći problem bila je nužnost prekidanja prihvata otpada iz drugih gradova, a to je imalo za posljedicu smanjenje prihoda i ugrozilo je poslovanje tvrtke.

– Cvrtila je bila članica HDZ-a do 2013. godine kad je HDZ izgubio u Kutini. Tad je ona priliku našla u HNS-u, prije svega jer je SDP-ov gradonačelnik dao HNS-u pravo da predloži direktora tvrtke pa je to postala Cvrtila. On je ubrzo shvatio da ona vodi tvrtku na pogrešan način i smijenio ju je. Ona to nije psihički mogla podnijeti pa se sukobila s tadašnjim direktorom Slavkom Sokolom i on je dao otkaz. Kasnije su uslijedili brojni sudski sporovi. Cvrtila je pokušala osnovati stranku Orah, no to joj nije uspjelo i onda se učlanila u HSLS, jedinu još preostalu stranku. Munjevitom brzinom postala je član predsjedništva stranke na kutinskoj razini. Kad smo mi došli na vlast, naša lista i ja kao gradonačelnik, Slavko Sokol, koji je imao uvjete za mirovinu i htio je izaći iz te tvrtke pa se ukazala mogućnost da zaposlimo nekog drugog. HSLS mi je predložio Cvrtilu koja je sestrična Davora Kljakića. Taj prijedlog mi se činio dobar jer je ranije radila u Eko Moslavini i na kraju je imala određeno iskustvo i mislili smo da je to dobro rješenje, rekao je gradonačelnik pa prozvao Cvrtilu da je maltretirala zaposlenike.

– Ona je imala osvetnički nagon prema istaknutim članovima SDP-a i onima koje je zaposlio Sokol. Među njima je bilo i pripadnika srpske i romske manjine. Dio radnika je dao otkaz, a dio se žalio na njen odnos prema radnicima u toj tvrtki. Najviše pritužbi je bilo na prijetnje, nepravedne sistematizacije, otkaze…

– U medijima je izašlo samo nekoliko primjera, ali takvih je primjera bilo više. Darko Kopsek koji je magistar ekonomije koji se žalio da mu direktorica umanjuje koeficijent za isplatu plaće.

– Njeno ponašanje imalo je samo jedan cilj, da se ljude prisili da daju otkaz. Ja se s tim nisam slagao jer to daje osvetnički karakter našoj koaliciji. Ja takvo ponašanje nisam dopustio i stalno sam govorio svim svojim članovima HDZ-a i koalicije da moraju samo biti orijentirani prema naprijed.

Gradonačelnik je zatim pokušao objasniti političko uhljebljavanje koje je došlo do medija i za što postoje snimke.

– Krenut ću od slučaja djelatnika Darko Kousek, koji je magistar ekonomije i u prošlom mandatu bio vijećnik SDP-a i nekoliko puta se žalio da mu direktorica umanjuje koeficijent plaće. Bio je 2,4, a zaposlen je početkom 2017. godine, u vrijeme dok je vlast obnašao SDP u Kutini i dio je brojke od 23 zaposlenika iz perioda 2013.-2017. Adrijana Cvrtila umanjivala je koeficijent na razinu koja je ispod njegove stručne spreme i koja je na razini ne samo SSS, nego nekvalificiranih radnika. Ja, nažalost, nikada u životu nisam nikoga snimao, vjerojatno niti ne budem, nisam takva osoba, ali iz onih razgovora s Adrijanom gdje sam joj rekao da sam protiv takvog ponašanja, a ono je imalo samo jedan cilj, da se ljude prisili da daju otkaz. Ja sam smatrao da to nije dobro, jer to daje osvetnički karakter nas koalicije HDZ i HSLS prema prijašnjoj koaliciji, rekao je.

– Svima sam govorio da moraju biti orijentirani prema naprijed, prema svojim službama u kojima su rukovoditelji, ali nikakvim osvetničkim radnjama, dodao je.

– Bilo je pokušaja da se njemu vrati koeficijent, što sam ja tražio ne samo za njega, nego i za druge djelatnike. Drugi su djelatnici, koji su SSS, a bili su bliski njoj, imali koeficijente iznad 3, što je daleko više od djelatnika koji imaju VSS, rekao je.

– Nije proračun podržao samo Zlatko Kousek, već i ostali vijećnici, a za proračun je glasalo 17 vijećnika, a ne 12 koliko je bilo minimum. Nisam imao potrebu kupovati glasove u Vijeću koeficijentima, rekao je.

– Spominju se i tri djelatnice koje su bile zaposlene u sortirnici i o prisili da se zadrže raditi. Jedna djelatnica bila je zaposlena na određeno, a dvije su imale ugovor na neodređeno. One su zaposlene također u vrijeme Sokola. Jedna je bila i na listi za prošli saziv. Dvije su došle kod mene, uzrujane. Meni su bile sporne te dvije koje su imale ugovor na neodređeno, došle su u plaču, i tvrdile su da su na haubi automobila prijevarom potpisale novi ugovor o radu i da su raspoređene na novo radno mjesto jer se sortirnica ukida, rekao je.

– Tvrdio sam da ne smiju dobiti otkaz na neki nehuman način, već da treba sagledati situaciju. Ako treba, gradovi su spremni izvršiti proces dokapitalizacije, rekao je Babić.

– Hoću reći da su se tamo stalno radile takve stvari koje nisu zakonske, humane, smicalice i kojima se htjelo na loš i ružan način dati otkaz svima koji su zaposleni u vrijeme Andrije Rudića. Neki su dobili otkaz, neki vode sud, neki su završili na bolovanju i sami dali otkaz, a neki su završili na novim poslovima – rekao je.

Govoreći o Draženu Kindermanu, Babić je rekao da nikad nije bilo upitno da će biti dio koalicije.

– Stavili smo ga na našu listu u prolaznom mjestu. U cijelom radu znam ga samo po zalaganju za Repušnicu i bio je izuzetno predan. Nikad nisam u nekakvim razgovorima s njima rekao da će njegov sin, kad završi školu, raditi tamo ili tamo. To nije bio predmet naših razgovora. Nisam imao informaciju da razgovara s Cvrtilom, da ga namjerava zaposliti u Eko Moslavini. To je dogovarao s njom, ali Adrijani Cvrtili nisam nikad rekao da mora zaposliti Kindermanova sina ili nekog zato jer je nečiji sin ili član stranke. Nisam to nikad govorio, rekao je.

– Da bih ja naredio direktorici… Ona je zapošljavala ljude kako je htjela i koga je htjela. Nikako ja ne mogu natjerati nju da zaposli preko volje. Smatram da direktorica Cvrtila, vidjela je kakav je karakter Kinderman, zaposlila je namjerno njegovog sina, da bi dobila njegovu naklonost i da bi mogla sve nas ucjenjivati, rekao je Babić, prenosi N1.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić (HDZ), snimka zaslona N1

Izvorni autor: Priznajem.hr/N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.